John de Greef

Chanel stapt energiek en verjongd de Parijse straat op

Door John de Greef - 30 september 2014

‘Boulevard Chanel’ was de titel van de show dinsdagochtend gehouden in een 360-graden-decor van een typische Parijse straat in een realistisch formaat. De collectie was energiek en jong. Met een knipoogje naar de jaren zeventig en feestelijke accenten die het goed doen op iedere boulevard.

Vijf jaar geleden koos Chanel’s creatief leider Karl Lagerfeld de façade van de beroemde Chanel-winkel aan de Rue Cambon als decor voor de zomershow. ‘Shop till you drop’ was toen het adagium. Hoe duurder het luxe logo, hoe begerenswaardiger de draagster.

Poederplamuur

Het publiek liet dinsdagochtend bij de Chanel zien dat die houding nog steeds ‘en vogue’ is. Sommige dames gingen van top tot teen in wel zeer opvallend veel Chanel. Niet erg verstandig, want zo ‘total Chanel look’ reduceert de draagster tot een onaantrekkelijke etalagefiguur en maakt alle dure Chanel-spullen goedkoop. Maar dezelfde dames zien er ook niet tegenop om met duidelijk te veel botox, poederplamuur en doodgeverfd haar hun opwachting te maken.

Ook de modellen van diverse leeftijden die Karl Lagerfeld voor de show over de Boulevard Chanel stuurde, waren uiteraard van kop (met lekker loshangend haar boven een vrij naturel gezicht) tot teen (in platte schoen) geheel in Chanel gekleed. Plus de nodige nieuwe handtassenen accessoires. En toch maakten ze absoluut geen gemaakte indruk. Wel fris en frivool en dat is toch leuker dan ‘fris en fruitig’?

Geloofwaardig

Zelfs de vele feestelijke elementen leken prima te passen op straat. En vooral de outfits met verwijzing naar de jaren zeventig hadden ‘street credibility’. Die geloofwaardig-op-straat-kwaliteit kwam vooral door de energieke en jonge wijze waarop kleren minder complex waren vormgegeven, maar wel behoorlijk eigenwijs waren gecombineerd.

Romantische Victoriaanse witte bloezen gingen boven korte broeken in donkere krijtstreep en waren gecombineerd met glimmend gouden ceintuurs en schitterende gouden kousen en sandalen. Klinkt vreselijk, maar de ingrediënten bleken geweldig goed samen te gaan.

Protest

De show eindigde met een gemaakte, maar vrolijke protestdemonstratie. Met één misplaatste man in safaripak en veel crypto-feministische leuzen op borden en spandoeken(‘Ook jongens moeten zwanger worden’)en opmerkingen in de geest van ‘Be your own stylist!’

Eigenlijk overbodig, want de hele modeparade op de Boulevard Chanel was al een overtuigende manifestatie dat het allemaal wat vrijer mag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.