John de Greef

Freitag-broers vlassen op geheel afbreekbare broeken

Door John de Greef - 01 september 2014

Naast hun onverslijtbare tassen van oud vrachtwagendekzeil willen de Zwitserse Markus en Daniel Freitag nu kleren brengen die desgewenst juist geheel en snel afbreekbaar zijn.

Afgelopen weekend presenteerden de broers in Zürich op speelse wijze hun zoektocht naar broeken en shirts die in drie maanden op de composthoop bijna weer verdwenen zijn.

Stinkend dekzeil

Het ruim twintig jaar oude idee van de Freitag-broers om een fietskoeriertas te stikken uit afgedankt dekzeil van een vrachtwagen heeft heel wat teweeg gebracht. Markus en Daniel Freitag (nu twee fris ogende, sterk gelijkende veertigers, waarvan de jongere Daniel met volle baard) staan aan het hoofd van een bedrijf met 160 werknemers.

Samen produceren zij jaarlijks in of zo dicht mogelijk bij Zwitserland circa 400.000 Freitag-tassen en –accessoires. Alles gemaakt van tweedehands dekzeil, met regenwater schoongewassen, maar nog altijd eigenaardig geurend, nou ja eigenlijk nogal stinkend.

Veel geprijsd

De vaak opvallend kleurige en per stuk unieke Freitag-tassen hebben met succes en wereldwijd hun plaats veroverd aan de hand of aan de schouder van de vele liefhebbers (m/v) van onverslijtbare R.I.P. Die afkorting staat voor Recycled Individual Products.

En Freitag heeft in de loop van de jaren vele prijzen voor onderscheidend R.I.P.-design en bijzondere bedrijfsvoering mogen ontvangen. En over prijzen gesproken: echt heel goedkoop zijn de Freitag-spullen niet. Een forse tas kost al snel 180 of 240 euro.

Prettige esthetiek

Hun geloof in recyclen zonder daarbij te refereren aan schuldgevoel over duurzaamheid weten de Freitag-broers op uitzonderlijk positieve wijze uit te dragen. Hun flagshipstore in Zurich is een aantrekkelijke winkel annex uitkijktoren van gestapelde oude containers.

En ook in hun fabriek staat alles in het teken van verantwoordelijk omspringen met de natuur en producten, zonder dat het allemaal zwaar of moeilijk oogt. Al het kantoor- en ateliermeubilair is met gevoel voor duurzaamheid en vooral prettige esthetiek ontworpen. En daar hoort, zo vinden de broers, ook goede werkkleding bij.

Chirurgisch groen

Hun gevoel voor ethiek en esthetiek weten de Freitags extra waarde te geven door een flinke portie humor. Dus ontvingen ze afgelopen vrijdag gekleed in hun nieuwste chirurgisch groene werkpakken met helm en oorbeschermers de pers uit diverse landen voor een lunch in de Freitag-fabriek.

Zodra iemand een hapje of biologisch afbreekbaar bordje liet staan, pakten ze dat als overijverige Bob-de-Bouwers af om te verhakselen en op de composthoop te scheppen.

Met een ‘old-school’ diavoorstelling brachten de broers daarna op geestige wijze hun queeste naar ‘biodegradable’ textiel in beeld. Per trein en per fiets ging het duo op zoek naar materiaal dat na gebruik weer teruggegeven kon worden aan de natuur (vandaar die composthoop). In Franse velden herontdekten ze vlas en hennep en spinners die er linnen van maakten.  In Portugal vonden ze een breier die van dit mooie, maar lastig te verwerken linnen (aangevuld met modal) soepele T-shirt-tricot wist te fabriceren.

In Italië een atelier waar er een stevige, maar ook mooie  stof van werd geweven. En in Polen dames die in staat bleken er aantrekkelijke broeken voor man en vrouw van te naaien. Een groot deel van het Freitag-personeel showde de sportieve aantrekkelijkheid van de linnen broeken en shirtjes.

Schroefknopen

De luimige beelden (de Freitags op de fiets bovenop de Alpen met rollen stof of met blond vlas op hun kop tussen de Poolse arbeidsters) camoufleerden de onderliggende ernst waarmee de broers geheel afbreekbare kleren wensten te maken. Vooral het vinden van niet-synthetisch garen dat sterk genoeg was om jeans-achtige broeken te naaien vroeg veel research en geduld. Maar het lukte.

Om de afbreekbaarheid van  de zogeheten F-ABRIC te tonen werd een broek na drie maanden weer uit de composthoop gehaald. Slechts de dikste delen zoals zakken en naden waren nog gedeeltelijk intact. Voor de gulpsluiting hadden de Freitags een pracht oplossing: metalen knopen. Met behulp van een muntje op-en-af te schroeven en graag opnieuw te gebruiken.

Verder gaan

Markus Freitag beseft desgevraagd dat de stap naar een commerciële Freitag-kledingcollectie nog wel eens erg groot kan zijn.

‘We gaan met kleine pasjes verder.  En we zijn nu vooral trots dat we deze afbreekbare werkkleren al hebben kunnen maken. Misschien dat ook anderen enthousiast zijn en met ons verder willen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.