John de Greef

Ralph Lauren projecteert zichzelf in Central Park

Door John de Greef - 09 september 2014

John de Greef blogt vanaf de New York Fashion Week over de collecties voor voorjaar 2015.

Maandag stond Central Park centraal bij de New York Fashion Week. ’s Ochtends mocht ik erdoorheen wandelen met een ouderwetse singletje in de hand, de uitnodiging van de Tommy Hilfiger-modeshow. Op weg naar de grote Armory Hall aan Park Avenue.

In die giga-hal had Tommy Hilfiger een festivalpodium als decor neergezet in een zeer kunstmatige parkomgeving met een enorm stervormig bloembed waar de modellen langs paradeerden.

Alles had de kitscherige charme van de bekende platenhoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band met nu twee drummers live on stage en veel echte Beatles-muziek als soundtrack.

Glitter

De Tommy Hilfiger-zomermode was een uitbundige mix van rock-&-hippie. Veel glitter, veel stermotieven (plus wat glanzende schedels), regimentjasjes en uniformcapes. Daarnaast hoogglansbikini’s en lange zwierige jurken in doorkijkvoile, jeanspatchwork (ook als hotpants) en als extra contrast meer dan flinke bontjassen (denk aan echte hippies in de hitte van de zomers van de eind jaren zestig, begin jaren zeventig).

Het was een en al uitgelaten festivalsfeer die zich ook aftekende op de met sterretjes versierde wangen van de Tommy-girls. ‘Get back to where you once belonged‘ zongen The Beatles. En dat was wat Tommy Hilfiger met zijn oorspronkelijke voorliefde voor speelse straatmode en de popmuziek deed.

Waar zijn de jongens?

En om toch even de Yoko Ono van dit geslaagde optreden te spelen: voor een designlabel voegt Tommy Hilfiger wel weinig eigen visie of vernieuwing toe. Goed er was een portie opvallend roestrood – burgundy volgens het persbericht.

Maar de kritische modekijker kon bijna alle onderdelen van de vrolijke collectie herleiden tot de historie van de mode of de recentere geschiedenis van andere modeontwerpers. Ook jammer dat de Tommy Hilfiger-mannen de laatste seizoenen geen platform meer krijgen. De Tommy-boys hadden goed gepast in dit speelse stylingfestival.

Dimensies in het donker

Om negen uur in de avond was het donkere Central Park voor een deel van Ralph Lauren. Aan de westelijke kant was de entree naar de show en begeleid door een groot bataljon knappe jongemannen in een witte Polo-polo met extra-large logo en een kleine zaklamp werden de bezoekers via het John Lennon Imagine-mozaïek naar het meer in Cherry Hill geleid.

Met hapje (Ralph Lauren Lobster Burger) en drankje werd daar gekeken naar een fontein. Op het vernevelde water werd de nieuwe collectie van Ralph Lauren Polo zomer 2015 voor vrouwen geprojecteerd. In holografisch 3D.

Hoewel Ralph’s zoon David twitterde:’@ralphlauren unveils cutting edge cgi 4D holographic fashion show #polo4D #nyc #nyfw’

Betaalbaar

De door David Lauren genoemde vierde dimensie ontging me, maar knap en kunstig was het zeker, inclusief een vlot bewegende holografische Ralph Lauren onaanraakbaar zwevend boven het water. Hoewel ik en alle andere toeschouwers achteraf geen idee hebben hoe de collectie er echt uitziet. Maar ach, het spektakel won.

En Polo Ralph Lauren voor vrouwen – voor mannen was deze betaalbare lijn er al veel langer – zal ongetwijfeld een succes zijn in de winkel. Aanstaande donderdag presenteert Ralph Lauren zijn meest luxe vrouwenmodelijn, gewoon binnen de dimensie van een conventionele show.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.