John de Greef

Rohn Meijer exposeert oude, maar gouden modellen

Door John de Greef - 29 oktober 2014

‘Dream Girls’, een portretserie van beroemde modellen backstage bij modeshows in de jaren negentig was al eens op tournee in ons land. Rohn Meijer exposeert vanaf 1 november in de Eduard Planting Gallery een vervolg vol supermodellen. Toepasselijk getiteld ‘Dreams go on’

U bent hierbij gewaarschuwd.  Dit is een zeer bevooroordeeld artikel. Modefotograaf Rohn Meijer (70) is een vriend. Dus makkelijk voor mij om zijn charmes en kwaliteiten  te roemen.

Vooral tijdens de modeweken in Milaan (vier keer per jaar) treffen we elkaar. Meestal ‘s-avonds met een pizzeria-tafeltje tussen ons.

Rohn, geboren in de Hongerwinter in Nederland, opgegroeid in Amerika, omdat zijn ouders na de oorlog betere omstandigheden verkozen, woont en werkt al decennialang in modestad Milaan, als hij niet ergens over de wereld zwerft met  zijn camera. Kortom een man met altijd verhalen en veel modekennis en kennissen in de mode.

Overvallen

Hij corrigeert graag en goed mijn Engels en Italiaans en ik zo heel af en toe zijn Nederlands.

Het is zijn taalvaardigheid in combinatie met een bijna brutale spontaniteit die me meer dan twintig jaar geleden  opviel bij allerlei modeshows en presentaties waar hij als een soort snel duiveltje-uit-de-doos fotografeerde. Het liefst mensen die – enigszins overvallen –  hem geheel ontwapend toelachen.

Zo werkte Rohn Meijer sinds de beginjaren negentig ook backstage bij allerlei modeshows,  toen vooral bevolkt door modellen die we  al snel ‘Super’ noemden en waarvan de voornaam al voldoende was ter herkenning.

Ondeugende knipoog

Linda (Evangelista), Carla (Bruni), Claudia (Schiffer), Kate (Moss) en vele andere  beroemde modelgezichten lieten zich van een zeer ontspannen kant zien aan Rohn. Waaronder de Nederlandse Karen (Mulder) die  ondeugend  knipoogde en vroeg: “What has one eye and F***s like a Tiger?

Leuk dat in de Eduard Planting Gallery die bekende beelden tot 20 december weer te zien (en te koop) zijn. De ruimte is er nogal  beperkt. Jammer.

Want Rohn heeft inmiddels ook hele nieuwe generaties mooie modelmeisjes en -jongens achter de coulissen goed  geschoten (vooral bij DsQuared2 waar hij de vaste backstage fotograaf is).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.