John de Greef

De lange Parijse modeweek eindigt ‘Kort & Goed’ bij Louis Vuitton

Door John de Greef - 11 maart 2015

De laatste shows van de acht-daagse modemarathon voor najaar ’15/16 zijn gelopen met als hoogtepunt de Louis Vuitton-show.

Gelopen in geschakelde giga-geo-bollen, tijdelijk geland naast het eveneens futuristisch Fondation Louis Vuitton aan de rand van Bois de Boulogne. Een collectie met veel been en bont.

Iris van Herpen streelt de ogen

Helaas blijkt ‘oorverdovend’ een overtreffende trap te kennen die niet verdooft, maar wel echt pijn doet aan de trommelvliezen. Zelfs een dag later suist de veel te harde soundtrack van de Iris van Herpen-show nog na in het hoofd. Jammer, want Iris verdient een presentatie waarbij weinig afleidt van haar unieke visie op kleding.

Die bestaat wat haar ‘confectielijn’ betreft uit twee stijlen, die elkaar in sommige ontwerpen zeer goed ontmoetten.

Kleding geconstrueerd uit vele, kleine elementen. Of ontwerpen met een bijna vloeibare kwaliteit. Dat waren de twee, verschillende uitgangspunten.

Het verraste om te zien dat Iris de constructivist nu ook zeer goed weet samen te werken met couturier Van Herpen. Met als resultaat creaties die fascinerend zijn opgebouwd, maar ook duidelijk uit textiel voort komen. De show sloot af met een erg mooie demonstratie daarvan: uitwaaierende plooien in grote, zeer lichte cirkels.

Misschien niet echt het voorbeeld van dagelijks draagbare confectie, maar als de ogen zo fijn worden gestreeld, moet daar niet over gezeurd worden. We zeuren ook niet meer over de oren.

Louis Vuitton treedt in detail

De speciale locatie van de Louis Vuitton-show naast het fonkelende Louis Vuitton-museum zou misschien te goed hebben gepast bij de toekomstgerichte collectie van Iris van Herpen. De serie van grote glazen en futuristische bollen gevuld met hoge tribunes vormde wel een stevig contrast met de Louis Vuitton-mode. Maar liet de collectie ook baden in daglicht.

Die mode draaide vooral om kleren (en tassen) die veel en vaak gedragen zullen worden door meisjes en vrouwen over de gehele wereld. Dames die van volumineus bont houden, maar ook graag hun benen tonen onder mini-zomen, dol zijn op wat extra glitter voor alle uren en ook graag hun ranke gestalte accent geven in slanke jurkjes.

Dat klinkt allemaal wat platter dan de zorgvuldige uitvoering van ontwerper Nicolas Ghesquière liet zien. Louis Vuitton’s Ghesquière heeft het experimenteren met vormen (zoals hij voor zijn vorige werkgever Balenciaga vooral deed) afgezworen en gewisseld voor concentratie op verfijning in details.

Dat was mooi zichtbaar (waarschijnlijk niet voor wie helemaal boven in de bol zat) bij lingerie-jurkjes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.