John de Greef

Dries Van Noten geeft zich weer prachtig bloot. Nu in Antwerpen!

Door John de Greef - 16 april 2015

Zelden bood een modeontwerper meer en mooier inzicht in zijn creatieve ziel als Dries Van Noten met de tentoonstelling INSPIRATIONS. Na het grote succes in Parijs is deze expo nu te zien in het ModeMuseum in Antwerpen.

Zelfs na drie maal rondkijken op de INSPIRATIONS-expo in Parijs, bood de versie, die nu zorgvuldig is opgebouwd in het Modemuseum (MoMu) in Antwerpen en daar te zien is tot en met 19 juli, mij nieuwe verrassingen. Met nieuwe kunst (geen Bronzino meer, maar er hangt nu wel een Rothko), met een fascinerende video-installatie van David Michalek en een muur die geur afgeeft.

Zonder verveling

Typisch Dries Van Noten. Deze INSPIRATIONS is beslist geen voor de hand liggende carbonversie van de door groot succes verlengde tentoonstelling in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Hoewel zo’n kopie al ruimschoots had voldaan.

Als modeontwerper kent hij geen luiheid. Zijn collecties (voor vrouwen en voor mannen) zijn om de paar maanden steeds weer verrassende voorzetten waarmee hij verfrissende gezichtspunten en nieuwe inspiratiebronnen aan zijn publiek biedt. Wel altijd binnen zijn eigen stijlopvattingen.

Dat betekent: sensualiteit zonder een ordinair spoortje, nostalgie zonder verveling en nooit aanstootgevend avant-gardisme.

Hart en hoofd

Hoe breed en speels de stijlopvattingen zijn van Dries Van Noten en hoe divers en rijk zijn inspiratiebronnen maakt de tentoonstelling overduidelijk zonder daarbij op enig moment belerend of bedacht didactisch te zijn.

Door simpelweg langs de vele vitrines te lopen (en zich te vergapen aan de bijzonder esthetisch geëtaleerde schoonheid achter het glas) dwaalt de bezoeker door het creatieve hoofd en hart van de ontwerper. Wie meer wil weten of thuis nog wil genieten: de forse catalogus is een mooi verzorgde publicatie met veel achtergrondinformatie.

Dries Van Noten als gids

Het is werkelijk prachtig om te zien hoe het weelderige werk van Dries Van Noten zich vermengt met de gekozen kunst, fotografie en met de geëxposeerde mode van andere ontwerpers (ter onderscheid hebben de zwarte Van Noten-paspoppen een kop – maar dat valt nauwelijks op).

Het kijkplezier wordt natuurlijk nog groter als Dries Van Noten zelf zijn fascinatie toelicht. Bij de opening in Parijs had ik dat privilège. Ook u kunt Dries van Noten op INSPIRATIONS ontmoeten. Kijkt u hieronder naar de exclusieve aanbieding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.