John de Greef

Couturier van ‘chique eenvoud’ Dick Holthaus (86) is overleden

Door John de Greef - 10 juni 2015

Voor generaties onder de zestig zal de naam niet veel meer zeggen, maar ooit was Dick Holthaus, die enkele dagen geleden op 86-jarige leeftijd overleed, een van de succesvolste couturiers en smaakmakers in Nederland.

Dick Holthaus kleedde zangeres Liesbeth List in haar bekende. slanke witte optreed-jurk en gaf presentatrice Mies Bouwman haar beroemde broekpak. En vele mannen droeg jarenlang pakken en jasjes met het Dick Holthaus-label.

Cardin van Nederland

Ook nadat hij na een ernstig auto-ongeluk in de begin jaren zeventig geen zin meer had om zijn couturehuis open te houden, bleef hij nog lang bekend in de mode.

Hij wist naast bedrijfskleding (Martinair-stewardessen droegen Holthaus) zijn naam en goede smaak te verbinden aan confectie voor mannen. Zijn werk in de confectie leverde hem de bijnaam ‘De Pierre Cardin van Nederland’ op. Een verwijzing naar de Franse modeontwerper Cardin (92) die honderden licenties aan zijn naam verbond.

Holthaus was een bijzonder charmante man. Het waren zijn beminnelijkheid en zijn bijzondere good-looks die hem als ‘jongen uit de provincie’ (hij kwam uit Hengelo en behield lang een Overijssels accent) en als autodidact in de mode zijn entree gaven in de naoorlogse Amsterdamse en homovriendelijke modewereld.

‘Ik ben geen dokter!’

Hij begon met het maken van hoeden en schakelde over op kleren en trok met zijn makkelijke omgangsvormen en frisse, beslist moderne smaak een veel jonger publiek dan andere Nederlandse couturiers.

Zijn modehuis trok artiesten en sterren als Liesbeth List en Mies Bouwman die hij geweldig goed adviseerde. Zijn kleding had een chique en eenvoud die de draagsters zowel representatief als functioneel kleedde. Met de komst van Frans Molenaar kreeg hij meer concurrentie.

Tierelantijntjes

Met zijn stijl zonder overdreven tierelantijntjes was Dick Holthaus ook geloofwaardig als mannenmode-ontwerper. Hoewel het vooral zijn naam was die de vele Holthaus-pakken en Holthaus-jasjes sierde.

Zelf keek hij later met gemengde gevoelens terug op zijn glansrijke carrière in de damescouture. Ik weet dat hij tijdens een gesprek naar aanleiding van het uitkomen van een nieuwe herenconfectielijn onder zijn naam, blij was dat hij zich in de jaren tachtig op mannen kon richten: ‘Mannen zijn veel makkelijker’.

Hij vond dat zijn werk als couturier in de jaren zeventig steeds meer op het spreekuur van een psychiater ging lijken. ‘Al die dames met hun problemen. Ik ben geen dokter!’. De laatste decennia verbleef Holthaus vooral in het Spaanse Marbella, maar er waren plannen voor terugkeer naar Amsterdam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.