John de Greef

Modeontwerper Dries Van Noten benoemd tot officier

Door John de Greef - 28 juni 2015

Vrijdagavond ontving de Belgische ontwerper Dries Van Noten (57),de dag na zijn mannenmodeshow, in Parijs uit handen van de Franse oud-minister Jack Lang een onderscheiding. Van Noten mag zich nu Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres noemen.

Tijdens een besloten en feestelijke ceremonie van familie, vrienden en wederzijds trouwe relaties (waaronder uw Elsevier STIJL-redacteur die Dries al kent sinds beginjaren tachtig) in het Institut du Monde Arabe, sprak Jack Lang (75) de ontwerper op persoonlijke wijze toe.

Dasloze minister

De oud-minister van Cultuur, nu directeur van het Instituut van de Arabische Wereld gevestigd pal aan de Seine in Parijs, had zich voor zijn toespraak duidelijk goed verdiept in de carrière en de persoonlijke wereld van Van Noten. De ontwerper is niet alleen vermaard om zijn artistieke/exotische smaak waarmee hij klassieke kleren omtovert tot draagbare kunstwerkjes voor vrouw en man, maar is ook bekend als fervent tuinier en vooral rozenkweker.

Lang, die tijdens de jaren tachtig ooit shockeerde door de Assemblee Nationale (het Franse Lagerhuis) toe te spreken in een moderne versie van een dasloos Mao-pak, ontworpen door Thierry Mugler, ging nu graag in op de ‘Geheime, creatieve tuin van Van Noten’.

Persoonlijk bord

Dries Van Noten toonde zich dankbaar, vereerd, trots én een geweldige gastheer die het gezelschap een diner aanbood waarbij iedereen plaats nam achter haar of zijn onderbord met gekalligrafeerde naam aan een tafel onder duizenden lichtjes.

De mannenmodeshow met de collectie voor zomer 2016 bood de avond daarvoor veel cliché-elementen als panterdessins, palmbomen, kreeften, Elvis-waardige glittersteentjes en grote zwart/wit-portretten van Marilyn Monroe. Van Noten wist alle riskante kitsch een opmerkelijk upgrade te geven tot een geraffineerd speels en jong geheel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.