John de Greef

Alexander Wang toont brutaal de ware Wang

Door John de Greef - 14 september 2015

John de Greef, moderedacteur van Elsevier, doet verslag van de New York Fashion Week. Volgens hem staat de versmelting van sport, straat én een gestroomlijnde, sophisticated stijl hoog op de agenda voor zomer 2016. En Alexander Wang verraste met een opvallend rauwe interpretatie daarvan.

Zaterdagavond laat leek Alexander Wang niet alleen zijn tienjarig jubileum als ontwerper te vieren met zijn show. Het had er alle schijn van dat de jonge Wang, pas 31, ook zijn hervonden vrijheid wilde demonstreren.

Zijn werk voor het oude en respectabele Franse modehuis Balenciaga kwam immers onlangs abrupt tot een einde. Hij toonde nu in New York met succes de ware Wang voor zijn eigen merk: jong, sportief en very street wise! Zijn show werd gelopen langs een breed filmdoek waarop tijdens de finale een snelle montage van tien jaar van een uitbundige Alexander-Wang-in-de-mode werd geprojecteerd.

Met veel brede strepen, sportieve vetersluitingen afgeleid van American Football-ballen, glanzende pyjamajasjes, gerafelde jeansshorts en grove netstoffen creëerde Wang een ode aan ruwe straatkleren voor de grote stad. Dus duidelijk ver weg van de sophisticated couture-stijl die hij voor Balenciaga, in zijn korte carrière daar, moest aanhangen.

De Wang-zomermode 2016 was een brutale en aantrekkelijke collectie die zowel veel bloot gaf als ruim omhulde. Duidelijk ontworpen voor jonge streetwise vrouwen en mannen. Het aangenaam ranzige randje aan de Wang-visie kreeg nog eens extra nadruk door een scène met rossig belichte paaldanseressen als feestelijk toetje na de show.

Effecten

De Lacoste-show, eerder die zaterdag tijdens een frisse show gepresenteerd, was voor de man en de vrouw met veel sportieve én stijlvolle ambities. Kleurig, soms heftig gedessineerd en met sterke grafische effecten, zoals opvallende zwart-witvlakken, straalden de soepele kleren veel geloofwaardigheid uit. Kleren om te hebben en te dragen.

Hoewel de collectie op de catwalk een wat minder alledaagse indruk maakte door alle opvallende effecten en contrasten, plus de wat gemaakte wijze waarop jassen vanaf de schouderbladen wapperden. Maar ja, dat hoort bij de show. Wie meer wil lezen over de creatief leider van Lacoste, Felipe Oliveira Baptista: in de meest recente Elsevier STIJL Mannenmode staat een interview met hem.

Voetbalman

Op zondagochtend kwam het uitverkoren modevolk (slecht een selectie was welkom) bijeen in de imposante hal van de Cunard-building voor Victoria Beckham. En ook zeker voor voetbalman David die samen met zijn oudste zoon very well groomed op de eerste rij probeerde niet de show te stelen. Victoria Beckham bracht een bijzonder energieke, soms sterk gekleurde zomercollectie die ‘surf’ en ‘stad’ goed combineerde.

Stijlvol, gestroomlijnd en prettig ruim, maar tegelijkertijd ook sportief was Beckham-collectie. Deels uni-kleurig (ivoorwit) maar ook wilder gedessineerd met ruiten en hibiscus-bloemen (hoort erg bij surfers). De zomerkleren waren, evenals de recente wintermode, behoorlijk eigenzinnig, zo ook de vele kloeke sandalen.

DVF

Officieel is Diane von Fürstenberg (DVF) na haar scheiding in 1972 van Prins Egon VF (wiens naam ze behield) geen prinses meer. Maar haar verschijning heeft beslist iets koninklijks. Zoals ze tijdens haar ererondje handen schudt, kust en swingend applaus afdwingt met veelvuldig opschudden van haar haar lijkt ze zeker op een disco-queen, verheven boven haar publiek.

Als ontwerpster is DVF een romantica die blijft hangen in een geïdealiseerd beeld van de jaren zeventig, maar daarbij wel zeer draagbare kleren brengt voor vrouwen van alle leeftijden. Haar forte is elegante romantiek met een flink gewaagd disco-accent. Zoals voor zomer 2016 een bloem in het golvende haar.

Veel felle kleuren bijeen. En soepele stoffen voor minishortjes of bohémien maxi-jurken. Met glitter, vlinders, bloemetjes en vaak een asymmetrische schouderlijn. En vooral veel blote armen om optimaal te bewegen in de zomerhitte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.