John de Greef

Sonia Rykiel (86), koningin van het uitbundige breiwerk, is overleden

Door John de Greef - 25 augustus 2016

De iconische Franse ontwerpster Sonia Rykiel is vandaag op 86-jarige leeftijd overleden. Zij leed al jaren aan de ziekte van Parkinson.

Ze was zelf niet meer actief, maar haar naam, haar opvallende persoon en haar uitbundige en sensuele ontwerpen in kleurig tricot zijn nog lang niet vergeten.

Collega’s brachten hommage met vlammend rood haar

In 2008 brachten maar liefst dertig beroemde modeontwerpers in Parijs een feestelijke en unieke hommage aan hun geliefde collega Sonia Rykiel. Het kenmerkende vlammende rode haar van de Franse ontwerpster, haar beroemde breiwerk en haar uitgesproken liefde voor sensuele, maar vooral vrolijke modellen op de catwalk werden onder meer door Giorgio Armani, Jean Paul Gaultier en zelfs de geheimzinnige Martin Margiela met veel humor vertaald tot vermakelijke creaties.

Het was een eervolle verrassing voor de ontwerpster in de vorm van een extra lange modeshow die ze, zoals de laatste jaren gebruikelijk,  zelf vanaf de eerste rij gade sloeg.  Aan het eind maakte ze een ererondje over de catwalk.  Frêle, een beetje wankel op de erg hoge hakken en met haar vlammend rode haar naast haar dochter. Extatisch toegejuicht door het modepubliek dat dol was op Sonia en haar kenmerkende werk.

Sexy en vooral heel vrolijk

Haar dochter Nathalie had het creatieve roer al overgenomen, maar hield zich trouw aan de stijl van haar moeder. Een stijl die Sonia had ontwikkeld sinds de eindjaren zestig.

Foto’s uit de wintercollectie van Rykiel voor 2016-2017 – Foto’s: AFP

Haar mode was uitgesproken sexy, vooral heel vrolijk, vaak voorzien van allerlei grappige opschriften en duidelijk gemaakt in de geest van de elegante, liefst ook ondeugende Parisienne.  Een stijl die nog steeds tot de verbeelding spreekt, hoewel modehuis Rykiel de laatste jaren een minder prominente rol speelt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.