stijl

Tien jaar cel voor Amerikaanse ‘celebrity-hacker’

Door Servaas van der Laan - 18 december 2012

Een Amerikaan die de e-mailaccounts van ruim vijftig beroemdheden hackte, is veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. De man verschafte zichzelf toegang tot de accounts van onder anderen Scarlet Johansson en publiceerde naaktfoto’s van haar op het internet.

De 35-jarige Christopher Chaney uit Florida kreeg toegang tot de mailboxen zonder ingewikkelde programmeercodes te gebruiken.

Hij kwam aan de wachtwoorden van de e-mailadressen via de knop ‘ik ben mijn wachtwoord vergeten’. De hierna volgende veiligheidsvragen wist de man eenvoudig te beantwoorden dankzij informatie die hij op internet vond.

Zelfmoord

Onder de slachtoffers van Chaney bevinden zich ook zangeres Christina Aguilera en actrice Renee Olstead. Die laatste verklaarde tegenover de rechter dat ze zelfmoord heeft proberen te plegen nadat naaktfoto’s van haar door de hacker op internet waren gezet.

Spijt

Chaney had volgens de Amerikaanse wet maximaal zestig jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, maar de rechter woog mee in zijn oordeel dat de man spijt heeft van zijn daden.

Als de man over tien jaar vrijkomt, moet hij verslag aan justitie blijven uitbrengen van zijn bezigheden online. ‘Als ik nooit meer een computer had mogen aanraken, had ik dat ook prima gevonden,’ reageerde de man.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.