stijl

Britse schrijfster noemt Kate Middleton een ‘paspop’

Door Kelly van Alphen - 19 februari 2013

De Britse schrijfster Hilary Mantel heeft tijdens een lezing in Londen flink uitgehaald naar Kate Middleton. Ze noemt de Britse hertogin ‘een paspop zonder persoonlijkheid, die het zorgen voor troonopvolging als enige doel in haar leven heeft’.

Dat zei Mantel tijdens een lezing in het British Museum, meldt de Britse krant The Independent.

Mantel is vooral bekend van de boeken Wolf Hall uit 2009 en Bring Up the Bodies uit 2012. Voor beide boeken heeft ze de Man Booker Prize gewonnen. Ook won ze tijdens haar carrière twee Pulitzerprijzen.

Pijnlijk dun

Mantel zet haar tirade tegen de zwangere hertogin voort door te zeggen dat ze een ‘door een commissie gefabriceerde prinses’ is. Het figuur van Kate is haar ook een doorn in het oog: ‘Ze is zo pijnlijk dun als iedereen zou willen zijn, ze heeft geen eigenaardigheden en loopt niet het risico een karakter te worden.’

Anne Boleyn

De schrijfster refereert ook naar het eerste officiële portret van Kate, waarop haar ogen ‘doods’ zouden zijn. Ook de lach van Middleton vindt ze maar kunstmatig.

Ze vergelijkt de hertogin met Anne Boleyn, de bekende tweede vrouw van Hendrik VIII en koningin van Engeland van 1533 tot 1536. Die werd volgens Mantel ook alleen maar op haar uiterlijk beoordeeld. ‘Vrouwelijke royals zijn volgens Mantel vaak niet meer dan koninklijke fokdieren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.