stijl

Dolce & Gabbana moeten boete betalen: 343 miljoen euro

Door Kelly van Alphen - 02 april 2013

Het Italiaanse modeduo Domenico Dolce en Stefano Gabbana moet een boete van ruim 343 miljoen euro betalen aan de Italiaanse Fiscale Commissie. De twee zouden belasting hebben ontdoken.

Dat heeft het gerechtshof in Milaan bepaald.

De Belastingdienst legde de ontwerpers de megaboete op omdat ze voor 420 miljoen euro aan belasting zouden hebben ontdoken. Dat zouden ze hebben gedaan toen ze in 2004 hun twee merken, Dolce & Gabbana en D&G verkochten aan hun in Luxemburg gevestigde bedrijf Gado Srl.

Ontkennen

De Italiaanse politiemacht Guardia di Finanza beschuldigde het duo ervan Gado te hebben opgericht om de hoge vennootschapsbelasting in Italië te ontwijken.

De ontwerpers ontkennen deze aantijgingen. ‘Beschuldigd worden van iets dat niet waar is, is geen goede zaak,’ liet Gabbana weten op Twitter. ‘Ik ben geïnteresseerd in het maken van kleding en dat is het. Ze kunnen doen en zeggen wat ze willen.’

In april 2011 werden Dolce en Gabbana nog door de rechtbank vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De Italiaanse Hoge Raad besliste in november vorig jaar dat de ontwerpers alsnog voor de rechter moesten verschijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.