stijl

Louboutin wint zaak over rode schoenzool tegen Van Haren

Door Claartje Vogel - 18 april 2013

Schoenenwinkel Van Haren mag geen blauwe of zwarte schoenen met rode zool verkopen. De pumps uit de Halle Berry-collectie van de Nederlandse schoenenverkoper lijken te veel op de schoenen van de Franse ontwerper Christian Louboutin.

Dat oordeelt de rechtbank in Den Haag donderdag.

Zool als merk

Louboutin spande een kort geding aan tegen Van Haren en eiste dat het bedrijf zou stoppen met de verkoop van de hooggehakte schoenen. De rode zolen zijn een belangrijk kenmerk van de Franse ontwerper en daarom liet hij ze als merk registreren.

De rechter geeft Louboutin gelijk. Van Haren mag geen enkel paar zwarte of blauwe pumps met rode zolen meer verkopen.

Boete

Als het bedrijf zich niet houdt aan de uitspraak van de rechter, krijgt Van Haren een boete van 20.000 euro per dag of 500 euro per verkocht paar schoenen, afhankelijk van de wens van Louboutin. Een paar echte Louboutins kost honderden euro’s en de pumps van Van Haren slechts 40 euro.

De rode variant met rode zool uit de Halle Berry-collectie mag nog wel worden verkocht. Van Haren gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.