stijl

Recessierestaurants in de hoofdstad

Door Vincent van Dijk - 24 april 2013

Waar kun je lekker eten voor weinig geld? We zetten zes van de betere budgetrestaurants in Amsterdam op een rijtje. Van gehaktballentent tot bierfabriek.

De Pizzakamer – Heerlijke houtovenpizza’s met goeie toppings, op smaak gebracht met kruidenoliën, vanaf 8 euro. Uitstekende antipasti! Heeft zowel een gezellige kamer in de Pijp als bij het Westerpark.

Meatballs – Hier eet je de beste budgetballen met verrassend goeie groenten. Vanaf 13,50 krijg je hier al een gezond maal. Mocht je koolhydraatverslaafd zijn, komen daar twee euro’s bij voor pasta, polenta of potatoes.

Umami– Een nieuwe restaurantformule met een driegangenmenu voor nog geen 20 euro. Grote keuze en veel verse groenten en kruiden. Elke gang kies je twee gerechtjes die je met elkaar kunt delen. Sinds kort ook in Amsterdam, om de hoek bij de Dam.

The Butcher – Een strakke snackbar met betaalbare kwaliteitsburgers van 8,50 euro én achter de geheime deur een verstopte speakeasy, voor als je toch wat te makken hebt of al het recessieleed wilt verdrinken.

De Stadskantine – Tajines, stamppotjes, cannelloni. Vanaf 8,85 euro eet je hier een heuse maaltijd. Dagelijks een wisselend aanbod. Deze kantine ligt midden in de Pijp, vol met yuppen en studenten.

&Samhoud Places – Ja, u leest het goed. Ondanks de twee sterren boven eet je beneden in de Lounge voor een zeer vriendelijk bedrag. Voor 12 euro krijg je hier een risotto puttanesca of de befaamde Tomeato-burger, gemaakt van tomaat en geserveerd met French fries.

Bierfabriek – Sappige biologische boerderijkipjes van Franse komaf mét frieten voor slechts 12,50 euro. Zelfgebrouwen en zelfgetapt bier in een gezellige ambiance tussen grote groepen studentjes.

Trendwatcher Vincent van Dijk van HBMEO eet al 10 jaar lang elke dag in restaurants.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.