stijl

Stevige wandeling is gezonder dan hardlopen

Door Claartje Vogel - 05 april 2013

Een flinke wandeling verlaagt het risico op hartproblemen effectiever dan hardlopen. Als evenveel energie wordt verbruikt, is stevig wandelen beter voor de gezondheid.

Dat blijkt uit een onderzoek van nationaal labaratorium Lawrence Berkeley in Amerika, waarover de Britse krant The Guardian vrijdag bericht.

Efficiënter

Zowel hardlopen als wandelen verlaagt het risico op hartkwalen, maar een stevige wandeling heeft een efficiënter resultaat. Als een hardloper evenveel calorieën eraf trimt als een wandelaar, is het effect op de gezondheid van de wandelaar groter.

De onderzoekers hebben data van 33.060 hardlopers en 15.045 wandelaars met elkaar vergeleken. Na zes jaar hardlopen was het risico op hartkwalen verlaagd met 4,5 procent, terwijl het gezondheidsrisico bij wandelaars met 9,3 procent verminderde.

Investeer in gezondheid

De beide sporten verlagen ook de kans op een hoog cholesterol en diabetes.

‘Uit onze studie blijkt dat je met regelmatig rennen of wandelen investeert in je gezondheid. Er is gewoon geen goed excuus om niet te bewegen,’ concludeert professor Paul Williams, die verantwoordelijk is voor het onderzoek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.