stijl

Wie droeg wat tijdens de abdicatie en de Inhuldiging?

Door Shari Deira - 30 april 2013

Het gaat op deze historische dag om de abdicatie van Beatrix en de Inhuldiging van Willem-Alexander. Maar er is nog een belangrijke vraag: wat droeg koningin Máxima?

Bij de ondertekening van de Akte van Abdicatie in het Koninklijke paleis in Amsterdam droeg Máxima een jurk van modehuis Natan, ontworpen door de Belg Edouard Vermeulen.

Zilver

De stof die het modehuis gebruikte voor de jurk komt uit Istanbul en was een cadeau van prinses Beatrix. Het is een ‘korte, luchtige jurk van poederkleurige gazan’. Het onderstuk van de japon is van geborduurd zijde met kristallen lovertjes in poederroze in zilver.

Máxima droeg tijdens de Inhuldiging van Willem-Alexander een jurk en cape in royal blue van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. De gouden tiara die zij droeg is door koning Willem III geschonken aan zijn vrouw koningin Emma.

Bij het ondertekenen van de Akte van Abdicatie droeg Beatrix een paarse robe manteau in prinsessenlijn van wol met zijde. In De Nieuwe Kerk droeg het voormalige staatshoofd een blauwe jurk met bijpassende hoed.

Prinsessen

De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane droegen tijdens de abdicatie drie dezelfde geel/witte jurkjes.

De jurken die zij droegen tijdens de Inhuldiging in De Nieuwe Kerk zijn ook ontworpen door modehuis Natan. De meisjes hadden lange jurken aan van koningsblauw katoen/zijde met een ajourpatroon met daaroverheen een cape van camelkleurige kasjmier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.