stijl

Fotografen nemen de stad als inspiratiebron

Door Claartje Vogel - 15 mei 2013

Fotografiemuseum Foam in Amsterdam opent vrijdag drie nieuwe tentoonstellingen van artiesten die zich lieten inspireren door steden. De fotografen laten de Londense wijk Hackney, Los Angeles en Antwerpen vanuit een nieuwe hoek zien.

De Engelse Stephen Gill, Vlaamse Lara Dhondt en Nederlandse Monica Nouwens presenteren vanaf vrijdag hun fotoseries in museum Foam. Ze kozen alle drie op hun eigen manier de stad als inspiratiebron.

Stephen Gill: Best Before End

Gill fotografeerde veertien jaar lang de Londense wijk Hackney. In zijn fotoserie laat hij zien hoe de wijk zich heeft ontwikkeld. Hij maakte de foto’s met een plastic camera die hij op de rommelmarkt kocht.

Lara Dhondt: Memento

De Vlaamse Dhondt maakte afdrukken van objecten, materialen en locaties die ze vond in de stad. Zelf woont ze in Antwerpen, maar ze fotografeerde meerdere steden.

Op Google Maps houdt ze bij waar ze is geweest. Op elke plek laat ze iets van haar kunst achter. Haar zwart-wit foto’s zijn geprint op roestend staal, karton en hout.

Monica Nouwens: Look At Me And Tell Me If You Have Known Me Before

Nouwens fotografeerde het stadsleven in Los Angeles. Zij wil de verhouding tussen verschillende groepen inwoners en de stad laten zien.

De Nederlandse fotografe portretteert al meer dan vijftien jaar marginale stadsgemeenschappen in Amerika: van kunstenaars en anarchisten tot drugsverslaafde oorlogsveteranen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.