stijl

Hot Spot: eten bij MIJ aan het Noordhollands Kanaal

Door Marloes Derks - 03 mei 2013

In 1908 werd in Alkmaar aan het Noordhollands Kanaal een kolenopslag gebouwd voor de naastgelegen fabriek. Anno 2013 is deze grauwe kolenloods veranderd in het sfeervolle restaurant MIJ.

Binnen herinneren alleen de pilaren aan de vroegere functie van het gebouw. De bakstenen bogen zijn slim gecombineerd met een strak, paarsverlicht interieur om het geheel een moderne, industriële sfeer te geven.

De draaideur aan de voorzijde is afkomstig uit een oud Amsterdams station, en de grote wanden van het restaurant lenen zich uitstekend voor exposities van plaatselijke kunstenaars.

Thee van langoustine

De gerechten op de menukaart – als voor- of hoofdgerecht te bestellen – getuigen van lef van de chef-kok. Zo serveert MIJ de paddestoelensoep met amarettoschuim en de gamba’s met gekonfijte ananas en een thee van langoustine.

Ook aan de opmaak van de borden wordt veel aandacht besteed: ingrediënten worden op kleur en structuur gekozen en vormen samen een kunstwerk dat bijna te mooi is om op te eten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.