stijl

Turkish Airlines: geen sprake van lippenstiftverbod

Door Shari Deira - 10 mei 2013

Luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines ziet toch af van het lippenstiftverbod voor stewardessen. Topman Temel Kotil zegt dat het nieuws berust op een misverstand.

Volgens Kotil is de memo met het nieuws over het verbod rondgestuurd door een ‘overijverige junior-manager’ die daarvoor geen goedkeuring had.

Passagiers

‘Personeelsleden mogen elke kleur gebruiken die zij willen. Deze maatregel was niet goedgekeurd,’ zegt Kotil.

De ‘lipstick-ban’ zorgde vorige week voor veel ophef. Stewardessen kregen een memo met daarin de boodschap dat zij geen rode lippenstift meer mochten dragen. De kleur zou de ‘visuele integriteit’ van de stewardessen aantasten en passagiers afschrikken.

Alcohol

Volgens critici was het verbod op rode lippenstift de volgende stap in de islamisering van Turkish Airlines. De luchtvaartmaatschappij, voor 49 procent eigendom van de Turkse staat, stopte eerder al met het schenken van alcohol aan boord en ontwierp conservatievere uniformen.

Dat het lippenstiftverbod niet doorgaat, zal voor opluchting zorgen onder veel Turkse stewardessen. Verschillende stewardessen publiceerde afgelopen week foto’s van zichzelf op sociale media met rode lippenstift.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.