stijl

Rineke Dijkstra portretteert koningshuis (en hond)

Door Anna Vossers - 25 juni 2013

Opnieuw heeft een beroemde Nederlandse fotograaf foto’s mogen maken van het koningshuis. Rineke Dijkstra portretteerde koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsesjes Catharina-Amalia, Alexia en Ariane in hun villa De Eikenhorst in Wassenaar.

Ook de hond Skipper poseert op de nieuwe portretfoto’s die van het koningspaar en hun kinderen zijn gemaakt.

Strandportretten

Fotograaf Rineke Dijkstra studeerde van 1981 tot en met 1986 aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze werd bekend met haar serie ‘Strandportretten’, waarvoor ze pubers op het strand liet poseren in zwemkleding. Voor ‘Buzzclub/Mysteryworld’ liet ze discogangers in een witte ruimte dansen op discodreunen.

De Eikenhorst

De portretten van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, hun dochters en hun hond zijn minder confronterend: Dijkstra fotografeerde het gezin op een bank voor het raam van hun huis. De Koning en Koningin zijn op individuele portretten tegen een grijze achtergrond vastgelegd.

Dijkstra maakte niet de officiële staatsieportretten van de Koning en Koningin: die werden in april gemaakt door fotograaf Koos Breukel. Anton Corbijn portretteerde eerder toenmalig koningin Beatrix ter gelegenheid van haar 70ste verjaardag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.