stijl

Hot Spot: Kiezen en delen in het restaurant

Door Marloes Derks - 26 juli 2013

In 1589 belegerde Maarten Schenck tijdens de Tachtigjarige Oorlog de stad Nijmegen via de Sint Anthonispoort. Hij had zich zijn verovering waarschijnlijk anders voorgesteld: honderden boze Nijmegenaren joegen hem op naar de Waal, waar hij door zijn zware harnas verdronk.

Op deze belangrijke historische plek is vandaag de dag restaurant en lounge De Firma gevestigd. Aan het plafond van een naar Schenck vernoemde kamer in het restaurant, boven de poort, hangt een kunstwerk van duizend glazen: de hoeveelheid water waarin Schenck verdronk.

Tafelgenoten

Het samenwerken van de Nijmegenaren past goed bij het concept dat De Firma hanteert. Voor zo’n 7 euro per gerecht zijn er diverse kleine gerechtjes bestellen om te delen met tafelgenoten. Drie gerechtjes vormen samen een volwaardige maaltijd. Zo wordt eten een groepsactiviteit, in plaats van een individuele bezigheid.

Hoewel de sfeer en het interieur van De Firma wat studentikoos aandoen, is het eten er origineel en smaakvol, waardoor delen soms best lastig is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.