stijl

Nog snel naar de zon? Tips voor lastminute-vakanties

Door Anne-Marie Spermon - 17 juli 2013

Heeft u nog geen zomervakantie geboekt? Voor de echte zonaanbidder zet Elsevier een aantal bestemmingen met zongarantie op een rij.

Ieder jaar viert ongeveer de helft van de Nederlanders zomervakantie in het buitenland. Voor wie nog geen bestemming heeft uitgezocht, hieronder een viertal tips.

1. Bali

Dit Indonesische eiland wint al enkele jaren aan populariteit bij Nederlandse vakantiegangers. Voor iedereen die een verre reis wil maken, is Bali de uitgelezen vakantiebestemming. Met zijn witte zandstranden is het eiland zeer geschikt voor een (all-inclusive) strandvakantie.

Maar ook als u een avontuurlijke rondreis maakt, stelt Bali niet teleur. De natuur op het eiland is niet alleen adembenemend, maar ook zeer afwisselend. Van een tempel middenin het Bratanmeer tot junglegebied, en van uitgestrekte rijstvelden tot vulkanen: alle ingrediënten voor een bijzondere zonvakantie zijn aanwezig.

2. Marokko

Als u ervoor openstaat om, terwijl u van de Noord-Afrikaanse zon geniet, een compleet andere cultuur te leren kennen, is Marokko een goede keuze. Hoewel veel vakantiegangers blijven steken in het historische, prachtige maar ook zeer toeristische Marrakech, heeft Marokko vakantiegangers veel meer te bieden.

Verschillende reisorganisaties, zoals Djoser, Kras of Arke, bieden uitgebreide rondreizen aan, waarbij u in aanraking komt met de Marokkaanse cultuur door te overnachten in de woestijn of traditioneel Marokkaans te eten.

3. De Algarve (Portugal)

Het zuiden van Portugal kenmerkt zich door de meer dan 3.000 zonuren per jaar. De Algarve is dan ook de perfecte streek om het onberekenbare Nederlandse weer te ontlopen. De streek is een aaneenschakeling van leuke badplaatsjes, zoals het populaire Albufeira, zandstranden en vissersdorpen.

Door de geschiedenis heen hebben verschillende volkeren zich in het gebied gevestigd, waardoor cultuursnuivers hun hart kunnen ophalen bij de Moorse, Romeinse en Middeleeuwse invloeden.

4. Kroatië

Voor wie een wat krapper budget heeft, is Kroatië de ideale vakantiebestemming. Het land is geschikt voor zowel culturele als sportieve zonaanbidders. De stad Dubrovnik, die ook wel de parel van de Adriatische Zee wordt genoemd, is een historische kuststad, waar u zonnebaden kunt combineren met culturele uitstapjes naar het Dogepaleis of het klooster.

Voor watersportliefhebbers biedt vooral het schiereiland Istrië veel mogelijkheden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.