stijl

Levende Barbie of realistische Barbiepop?

Door Anne-Marie Spermon - 06 augustus 2013

De Oekraïnse Valeria Lukyanova verbijstert de wereld met haar perfect lijkende Barbie-uiterlijk. Haar voorkomen staat haaks op het commentaar dat producent Mattel krijgt op het onrealistische uiterlijk van hun Barbiepop.

Over het leven van de 21-jarige levende Barbie heeft het online tijdschrift Vice een korte documentaire gemaakt, waarin pas echt is te zien hoe treffend de gelijkenis met de Barbie van poppenproducent Mattel is.

Plastische chirurgie

Naar eigen zeggen wilde Lukyanova nooit per se op een pop lijken, maar wil ze er gewoon graag verfijnd uitzien. Plastisch chirurgen speculeren dat het ultieme Barbie-uiterlijk vele duizenden euro’s heeft gekost aan lichamelijke verbouwingen.

Het Facebook-account van de Oekraïnse is inmiddels ongekend populair, maar sommige mensen maken zich ook zorgen over de invloed die Barbie en de levende look-a-like Lukyanova op het zelfbeeld van jonge meisjes hebben.

Anatomisch onmogelijk

Uit onderzoek bleek eerder dit jaar dat de oorspronkelijke proporties van Barbie anatomisch gezien niet mogelijk zijn. Door haar smalle taille passen sommige organen niet in haar buik, en haar relatief kleine voeten zouden haar lichaam niet kunnen dragen: Barbie zou een viervoeter zijn.

Begin juli ontwierp artiest Nickolay Lamm daarom een Barbie gebaseerd op realistische lichaamsverhoudingen van een gemiddelde negentienjarige jonge vrouw.

Verkoopcijfers

Intussen liepen de verkoopcijfers van de Mattel Barbie in de eerste helft van dit jaar terug. Van april tot juni daalde de verkoop van de pop zelfs met ruim 12 procent.

Een aantal andere poppenlijnen van Mattel, met een meer realistisch en divers uiterlijk, stegen juist in populariteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.