stijl

Oprah Winfrey excuseert zich voor opgeblazen racismerel

Door Anne-Marie Spermon - 13 augustus 2013

Talkshowkoningin Oprah Winfrey heeft zich verontschuldigd voor alle ophef rondom een Zwitserse verkoopster, die een tas, uit de winkel Trois Pommes, te prijzig voor Oprah vond. De beroemde presentatrice noemt het voorval een losstaand ‘incident’.

Dat zegt zij op de première van de Amerikaanse film The Butler, waar Oprah een rol in speelt.

Spijt

In een interview vertelde Oprah vorige week hoe een verkoopster in Zürich weigerde een tas van 35.000 dollar (ruim 26.000 euro) aan haar te laten zien, omdat zij schatte dat Winfrey deze niet zou kunnen betalen. De presentatrice noemde de gebeurtenis hét voorbeeld dat racisme nog steeds wijdverspreid is.

Nu heeft Winfrey spijt van deze uitspraken, omdat die ervoor zorgden dat er wereldwijde ophef ontstond over het voorval. ‘Ik heb expres de naam van de winkel zelf niet genoemd. Het spijt me dat ik wel vertelde dat het in Zwitserland gebeurde’.

Losstaand incident

De presentatrice geeft toe dat zij er niet erg chic uitzag en geen dure sieraden droeg. Volgens haar is de hele affaire een losstaand incident en wil zij absoluut geen ‘Zwitsers excuus’ horen.

Het voorval is er slechts een voorbeeld van dat mensen naar uiterlijk kijken om een inschatting van iemands vermogen te maken, aldus Winfrey.

Eerder sprong de eigenaar van het Trois Pommes-filiaal, Trudie Gotz, al in de bres voor de verkoopster, door te zeggen dat alles berustte op een misverstand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.