stijl

Deze hoedencreaties kleuren dit jaar Prinsjesdag

Door Anne-Marie Spermon - 17 september 2013

Een van de bekendste tradities van Prinsjesdag is toch wel de hoedenparade. Vrouwelijke genodigden tonen zich ook dit jaar van hun beste kant met een originele of juist traditionele hoed.

Elsevier zette een aantal bijzondere hoedenvondsten op een rij.

Koninklijke familie

Koningin Máxima draagt – net zoals tijdens de inhuldiging van haar man – een kunstige, gouden creatie van Nederlands’ beroemde ontwerper Jan Taminiau, inclusief grote, bijpassende gouden hoed. Koning Willem-Alexander hult zich in een jacquet.

Studentenkunstwerken

Minister van Onderwijs, cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker kreeg bij haar afscheid als collegelid van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een bijzonder aandenken mee. Modestudent aan de HvA Sebastian Pleus ontwierp speciaal voor haar een blauwgroene Prinsjesdaghoed. Ook PvdA-Kamerlid Loes Ypma gaat voor een schoolse creatie. Haar ontwerp, gemaakt door de MBO-vakschool het Hout- en Meubileringscollege, valt iets excentrieker uit.

Opvallend

Marianne Thieme valt namens de Partij voor de Dieren weer goed op met een complete outfit. Ook PVV-vrouw Fleur Agema en Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) kunnen niet over het hoofd worden gezien. Waar Agema kiest voor een enorme, kleurrijke bloem op haar hoed, grijpt Lodders de gelegenheid aan om een onalledaagse goudgele creatie te showen.

Ludiek

Een ludieke actie van SP-leider Emile Roemer deed heel wat stof opwaaien op Twitter. Hij richtte zich speciaal tot de PvdA en bood een hoedje met speelgoed JSF-toestellen aan: ‘gratis af te halen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.