stijl

Videoclip Katy Perry aangepast na reacties boze moslims

Door Shari Deira - 27 februari 2014

De nieuwste videoclip van zangeres Katy Perry is aangepast, vanwege boze reacties van moslims over een fragment van de clip. Een ketting met het Arabische woord voor God, viel bij veel moslims niet in goede aard.

Shazad Iqbal was ook boos en besloot een petitie in het leven te roepen, om de clip van het nummer Dark Horse te wijzigen. De online petitie is inmiddels meer dan 65.000 keer ondertekend.

Stof

Perry speelt in de clip een Egyptische farao die mannen in stof kan veranderen. Een van de mannen die om haar hand vraagt draagt een ketting met het opschrift Allah. Perry wijst ook deze man af, en verandert hem in stof. De ketting vergaat ook.

Op de website van de petitie zijn boze reacties te lezen. ‘Afgrijselijk dat de muziekindustrie zoiets doet. Muziek moet liefde verspreiden, geen haat,’ staat in een reactie. ‘Deze video is erg beledigend voor het moslim geloof.’

Volgens Iqbal maakt Kerry zich schuldig aan blasfemie met haar videoclip. ‘Ze gebruikt de naam van God op een verschrikkelijke manier, dat is ongepast bij elke religie.’

Steun

De video is verder onveranderd, maar de hanger is vervaagd waardoor de ketting niet goed meer is te zien (zie boven). Iqbal laat op de website van de petitie weten blij te zijn met deze uitkomst. ‘We hadden dit niet zonder iedereens steun kunnen doen en ik dank iedereen. Onze stemmen zijn gehoord!’

Wat Katy Perry van de ontstane ophef vindt, is niet bekend. De zangeres heeft niet gereageerd op de kritiek van moslims. Heel erg kan ze het niet vinden, haar videoclip is op YouTube inmiddels meer dan 38 miljoen keer bekeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.