stijl

Vijf landen die Valentijnsdag op een andere manier vieren

Door Nadia Stolk - 13 februari 2014

Valentijnsdag is de dag waarop iedereen zijn geliefde verwent met bloemen en cadeaus. De dag van de romantische liefde wordt niet in elk land hetzelfde gevierd.

Elsevier.nl zet vijf landen op een rij die Valentijnsdag net anders vieren.

China

Bij het Qixi festival draait het in China allemaal om de liefde en de romantiek. De dag van de liefde vindt zijn oorsprong in de legende van het wevende meisje en de herdersjongen. Vooral jonge meisjes houden zich op deze dag bezig met allerlei traditionele rituelen.

Hoewel het feest in alle regio’s anders wordt gevierd, hopen alle meisjes tijdens het feest op wijsheid, vaardigheden en een goede man. Het festival van de geliefden valt op de zevende dag van de zevende maand op de Chinese kalender, dit jaar wordt dat gevierd op 2 augustus.

Brazilië

In Brazilië geldt 12 juni als de dag van affectie. Op die datum overleed Sint Antonius van Padua, een beschermheilige voor verliefden. Veel stelletjes vieren deze dag overigens net zoals Valentijnsdag in het westen wordt gevierd: met cadeautjes en etentjes en andere festiviteiten.

Roemenië

Roemenen vieren op 24 februari Dragobete. De naam is afgeleid van een figuur uit de Roemeense folklore. Dragobete is een belangrijk persoon in de Roemeense mythe over de komst van de lente en het afscheid van de koude winter.

Wie tijdens de viering van de dag van de verloofden op de voet van zijn geliefde stapt, zal volgens de volksgedachte een dominantere rol krijgen in de relatie.

Zuid-Korea

In Zuid-Korea wordt Valentijnsdag wel op 14 februari gevierd, maar wel volgens geheel andere tradities. Het is er gebruikelijk dat de vrouw chocola geeft aan haar mannelijke liefde.

Omgekeerd geeft de man snoep zonder chocola aan zijn vrouwelijke vlam. Degene die niets hebben mogen ontvangen gaan rouwen om hun liefdeslieven in een Koreaans restaurant, waar ze zwarte noedels eten.

Iran

In Iran wordt ook wel ‘Sepandarmazgan’ gevierd in plaats van Valentijnsdag. Niet alleen vieren de mannen de liefde voor hun vrouw, maar ook de liefde voor de moeder en voor de aarde krijgen op deze dag veel aandacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.