stijl

Vijf bijzondere alternatieven voor speelgoedpop Barbie

Door Tomasz Blom - 07 maart 2014

De Amerikaanse kunstenaar Nickolay Lamm brengt na een crowdfunding campagne een pop met geloofwaardige vrouwelijke proporties op de markt. Vele varianten gingen zijn nieuwe pop voor.

De 24-jarige Lamm uit Pittsburgh voert al jaren strijd tegen de onrealistische verhoudingen van de originele Barbie. Na vele positieve reacties besloot de kunstenaar zelf een pop, die Lammily gaat heten, op de markt te brengen.

Lamm hoopt vurig dat zijn poppen het zelfbeeld van jonge meisjes positief kunnen beïnvloeden. Hij wil er vijfduizend produceren.

De Lammily is niet de enige variatie. Elsevier.nl zet de meest opvallende alternatieven op een rij.

1. Happy to be me

In 1991 verscheen de Happy to be Me pop. Met een bredere taille, grotere voeten en kortere benen en nek was het de bedoeling dat dit speelgoed figuurtje meisjes zou helpen zichzelf te accepteren. De pop is nu nog via eBay te krijgen.

2. Feral Cheryl

Vanaf het eind van de jaren negentig werd Feral Cheryl verkocht in Australië. De maker van de pop liet zich inspireren door Australische milieuactivisten die ‘ferals’ worden genoemd. Hij gaf haar dreadlocks, piercings en zelfs schaamhaar.

3. Dara en Sara

In 2002 ontwikkelde een Iraans overheidsbureau Dara en Sara. De poppen kregen een achtergrondverhaal mee waaruit traditionele Iraanse waarden spraken, droegen alles verhullende kleren en waren de trotse bezitters van een ‘monobrow‘.

4. Fulla

Een jaar later verbood Saudi-Arabië Barbie. Als alternatief werd Fulla verzonnen. Deze pop zou volgens de makers houden van het leven, studeren en bidden. Ze zou daarnaast nooit liegen, is degelijk gekleed en heeft geen vriendje.

5. Cougar Barbie

Ter ere van de vijftigste verjaardag van Barbie verscheen dit filmpje. Hierin gebruikt de pop Botox injecties, draagt ze luipaard motieven en heeft ze het voorzien op haar veel jongere buurjongens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.