stijl

Marathon van Rotterdam te saai? Tien opvallende alternatieven

Door Tomasz Blom - 10 april 2014

Op zondag 13 april zullen er enkele tienduizenden deelnemers aan de start staan van de 33ste marathon van Rotterdam. Door de groeiende populariteit van het hardlopen, hebben lopers tegenwoordig keuze uit vele hardloopevenementen – de een nog mooier dan de andere.

Hardlopen is een populaire sport in Nederland. Het kost weinig geld, je hoeft er niet voor naar een vereniging en het kan (bijna) overal. Ons land telt momenteel enkele miljoenen recreatieve hardlopers.

De hardloop-trend gaat gepaard met een groeiend aantal georganiseerde hardloopwedstrijden voor recreanten. Om op te vallen, bedenken organisatoren steeds meer bijzondere evenementen.

Elsevier.nl zet tien opvallende hardloopevenementen, uit binnen- en buitenland, op een rij:

Walt Disney

Het Amerikaanse bedrijf Walt Disney organiseert verschillende hardloopwedstrijden, waarbij de deelnemers dwars door de Disney-pretparken in Californië en Florida mogen rennen.

Stormloop

Op het racecircuit van Zandvoort kunnen fanatieke hardlopers deelnemen aan een stormloop, waarbij lopers een hindernissenparcours afleggen dat onder meer door de duinen en grindbakken rond het circuit voert.

Wijnroute

De Franse Marathon du Médoc is op het lijf geschreven van hardlopers die het bourgondische leven nog niet geheel los hebben gelaten. De route loopt door de Bordeaux wijnstreek en voert langs 58 wijngaarden. Tijdens de loop zijn er wijnproeverijen langs de kant.

Verfspektakel

Renners die van kleurigheid houden, kunnen hun hart ophalen tijdens de Colours by the Sea-run in Vlissingen. Deelnemers aan deze loop  van 5 kilometer krijgen onder het lopen verf over zich heen geworpen en na afloop is er een groot feest.

Chinese Muur

The Great Wall-marathon‘ is een van de meest uitdagende marathons ter wereld. Deelnemers leggen in vaak snikhete temperaturen een parcours af dat deels over de Chinese Muur voert. De route heeft zo’n 250 hoogtemeters.

TT

Hardlopende motorsportliefhebbers kunnen eenmaal per jaar hun lijfhebberij combineren tijdens de TT-run op het TT-racecircuit van Assen. Deelnemers mogen rondjes rennen over het asfalt van het 4,545-kilometer lange circuit en worden door toeschouwers toegejuicht vanaf de hoofdtribune.

Empire State Building

Renners die zijn uitgekeken op ‘horizontale’ wedstrijden, kunnen in New York al sinds 1978 meedoen aan de Empire State ‘Run-up‘. De deelnemers aan dit evenement rennen van de begane grond naar de 86ste verdieping van het iconische gebouw en moeten hierbij 1,576 traptreden bestijgen. Vorige week had er een voor het eerst een gelijksoortig evenement plaats in een van de torens van het nieuwe New Yorkse World Trade Centre.

Duisternis

Op het strand van Scheveningen kunnen hardlopers dit jaar in mei in het donker langs de vloedlijn rennen. Deelnemers aan de ‘Glowrun‘ rennen met verschillende ‘glow in the dark’ accessoires en krijgen onderweg neon-verf over zich heen.

Bloot

Sinds 2003 rennen de deelnemers aan de Finse ‘Nakukymppi-race‘ naakt over een parcours van 10 kilometer. Tijdens het evenement zijn enkel schoenen, sokken en een hoofddeksel toegestaan. Na afloop is er de mogelijkheid om in de sauna te duiken.

Hoge hakken

Voor wie hardlopen op comfortabele hardloopschoenen te weinig uitdaging biedt, zijn er sinds enkele jaren sprintwedstrijden op hoge hakken, zoals de ‘Run on heels‘ in Almere of de ‘Glamour Stiletto Run‘ in de Amsterdamse PC Hoofdstraat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.