stijl

Conflict tussen Israël en Gaza: artiesten vinden er ook wat van

Door Shari Deira - 29 juli 2014

Nu de spanningen tussen Israël en Gaza het nieuws wereldwijd overheersen, spreken ook beroemdheden zich uit over het conflict. Dat leidt niet altijd tot positieve reacties.

Jonge artiesten lijken vooral de Palestijnen te steunen, maar zij durven hun steunbetuigingen niet altijd te laten staan. Elsevier.nl zet enkele sterren met een mening over het conflict op een rij.

1. Spanje

Meer dan honderd Spaanse filmsterren, regisseurs, musici, schrijvers en andere figuren uit de Spaanse cultuur hebben dinsdag een verklaring de deur uitgestuurd waarin zij Israël beschuldigen van volkerenmoord. Onder hen zijn actrice Penélope Cruz en Oscar-winnaar Javier Bardem.

Volgens de artiesten vindt de ‘volkerenmoord’ van Israël ‘zijn oorsprong in de Israëlische bezetting van Palestijns land’. ‘Steeds meer grond neemt Israël af in plaats van zich terug te trekken achter de grenzen van 1967. Dagelijks vernedert Israël Palestijnen ook op de Westelijke Jordaanoever, zet er mensen gevangen, vertrapt hun rechten en doodt er velen,’ is te lezen in het communiqué.

De ondertekenaars willen dat de grenzen van de Gazastrook opengaan en dat de Europese Unie aanvallen vanuit Israël duidelijk veroordeelt.

2. Selena Gomez

Deze jonge zangeres en actrice zette twee weken geleden een afbeelding op instagram met de tekst: ‘It’s about humanity. Pray for Gaza’. Het bericht werd verspreid via Twitter – Gomez heeft ruim 21,7 miljoen volgers – en kreeg meer dan dan 22.000 retweets. Gomez kreeg veel kritische reacties op het bericht.

Ze vond het later dan ook nodig om duidelijk te maken dat ze geen kant kiest. ‘Ik bid voor vrede en menselijkheid voor iedereen,’ liet Gomez weten via Twitter. Deze tweet kon rekenen op slechts 8.400 retweets.

3. Madonna

De Material girl-zangeres zette op 23 juli een foto van bloemen op haar Facebook (ruim 18 miljoen likes). Daarbij schrijft ze: ‘Deze bloemen zijn net als de kinderen in Gaza. Wie heeft het recht hen te vernietigen? Niemand! Wapenstilstand!’

Ze vond het daarna toch nodig om duidelijk te maken dat ze de terreurbeweging Hamas niet steunt. ‘Ik steun Hamas niet! Ik steun menselijke waardigheid en respect!’ zegt Madonna in een latere status-update.

4. Rihanna

Op 15 juli twitterde deze wereldster met ruim 35,5 miljoen volgers de hashtag #FreePalestine. Enkele minuten en honderden negatieve reacties later verwijderde Rihanna het bericht. Een bron zegt tegen entertainmentwebsite TMZ dat Rihanna het bericht per ongeluk verstuurde, terwijl ze aan het bijlezen was over de situatie in Israël en Gaza.

Rihanna twitterde op 16 juli een genuanceerder bericht. De zangeres zegt te zullen bidden voor ‘vrede en een vlug eind’ aan het Israëlisch-Palestijns conflict.

5. Zayin Malik

Malik, zanger van de populaire boyband One Direction, twitterde donderdag ook de hashtag #FreePalestine. Hij deelde het bericht met zijn 13 miljoen volgers en het bericht werd 204.871 keer geretweet. Malik, die moslim is, krijgt veel negatieve reacties op zijn tweet en wordt zelfs bedreigd.

6. Joan Rivers

De Amerikaanse komiek Joan Rivers heeft een duidelijke mening over de spanningen tussen Israël en Gaza en ze weet deze op gepassioneerde wijze te delen. Rivers, die ook bekend is door haar vele chirurgische ingrepen, zegt dat als New Jersey Manhattan zou beschieten met raketten, New Jersey zou worden weggevaagd.

En wat vindt ze nu eigenlijk van de steunbetuiging van Selena Gomez? Kijk het onderstaande filmpje.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.