tech

Innovatieve universiteit die geen universiteit is

Door Wouter van Noort - 07 februari 2013

Sinds 2008 biedt de Singularity University opleidingen aan op het gebied van technologische innovatie. Ondanks de naam is het echter geen officieel geaccrediteerde universiteit, en krijgen afgestudeerden ook geen officiële titel.

Dat houdt technologiebedrijven uit het Amerikaanse Silicon Valley niet tegen om nauw samen te werken met het instituut. Bedrijven als Cisco, Google en ruimtevaartorganisatie NASA sponsoren de Singularity University met zowel geld als gastdocenten.

Intelligentie

De naam Singularity University verwijst naar de term singulariteit: dat is het hypothetische moment waarop de intelligentie van computers die van mensen overstijgt. Sommige onderzoekers verwachten dat dat nog deze eeuw zal gebeuren en dat die ontwikkeling grote gevolgen zal hebben voor de manier waarop de samenleving functioneert.

De instelling richt zich vooral op technologieën die zich in exponentieel tempo ontwikkelen en is onderverdeeld in tien vakgroepen, waaronder nanotechnologie, genetica, en kunstmatige intelligentie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.