tech

Wat gebeurt er allemaal in Russisch Silicon Valley?

Door Wouter van Noort - 05 juni 2013

Skolkovo, een plaatsje onder de rook van de Russische hoofdstad Moskou, moet volgens plannen van de Russische overheid een verzameling technologiebedrijven en onderzoeksinstituten gaan huizen die de concurrentie met Silicon Valley aankan.

Binnen vijf jaar moet de technologieregio op stoom komen. Om dat voor elkaar te krijgen, is de organisatie achter het plan druk bezig met het werven van startups, wetenschappers en grote technologieconcerns.

Skoltech

Eerder dit jaar werd bekend dat de presitigieuze Amerikaanse universiteit MIT intensief gaat samenwerken met de nieuwe technische universiteit van Skolkovo, Skoltech. Naast honderden startups, hebben ook al enkele grote bedrijven overeenkomsten getekend met de organisatie.

Zo kondigde technologiebedrijf IBM in 2011 al aan dat het een onderzoekscentrum opent in Skolkovo. Ook stelt IBM kennis over auteursrecht in technologie ter beschikking.

Onderzoek

Ook het Duitse Siemens en het Amerikaanse Microsoft hebben eerder aangekondigd dat ze vestigingen openen in het Russische technologiecluster, onder meer voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten. Verder zijn er veel andere grote multinationals die bezig zijn met plannen voor nieuwe activiteiten in Skolkovo.

Ook het Nederlandse Philips is in gesprek met de stichting die het gebied uitbaat, net als Cisco, Nokia en oliemaatschappij Lukoil.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.