tech

Apps om belkosten te besparen

Door Wouter van Noort - 21 augustus 2013

Om de hoge kosten die veel providers rekenen voor bellen en sms’en te omzeilen, is er een aantal handige apps. Elsevier bespreekt de vier handigste.

Door het gebruik van apps en mobiel internet kan het ongemerkt hard gaan met uw databundel. Vooral omdat sommige applicaties ook op de achtergrond al veel data verbruiken, kan het aantal megabytes snel oplopen.

3G Watchdog

Om in de gaten te houden hoe hard het precies gaat, is er 3G Watchdog.

Met deze app kunt u uw eigen datalimiet instellen en volgen hoeveel procent daarvan is verbruikt. Zo kunt u precies zien wanneer u het rustiger aan moet doen met mobiel internet.

Belbundel-apps

Een manier om in de gaten te houden hoeveel u buiten de bundel belt, is het installeren van een belbundel-app. In deze app is het aantal gebelde minuten, verstuurde sms’jes en verbruikte megabytes te zien. Er zijn verschillende belbundel-apps, met namen als Belstatus en Belbundel – soms gratis te downloaden, soms tegen een kleine betaling.

Ook hebben veel aanbieders zoals Hi en T-Mobile eigen apps. De belbundel-apps bieden een handig overzicht, maar vaak worden de gegevens maar eenmaal per dag ververst. Helemaal actueel is het geboden overzicht daarom niet.

Whatsapp

Whatsapp is beschikbaar voor BlackBerry, Android en iPhone, maar de voorwaarden verschillen per smartphone. Voor het populairste platform Android is de app gratis te downloaden en een jaar gratis te gebruiken voor onbeperkt internet-sms’en. Na een jaar moet 2 euro worden betaald en kan weer onbeperkt gratis ge-sms’t worden.

Het programma vindt automatisch andere Whatsapp-gebruikers in uw contactenlijst, zodat u meteen ziet met wie u gratis kunt sms’en. Whatsapp is niet voor mensen die privacy belangrijk vinden: de berichtjes worden onbeveiligd verstuurd.

Skype

De ‘oer-app’ voor gratis internetbellen voor zowel smartphones als computers. Er kan gratis mee worden gebeld naar andere apparaten waarop Skype staat geïnstalleerd, dus ook naar laptops en tabletcomputers.

Tegen een kleine vergoeding kan daarnaast naar mobiele en vaste nummers worden gebeld. Dit is vooral bij internationale gesprekken voordelig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.