tech

#bendgate: nieuwe iPhone 6 eenvoudig te buigen

Door Shari Deira - 24 september 2014

Apple presenteerde op 9 september onder grote belangstelling de nieuwe iPhone. De reacties waren enthousiast, maar nu het toestel over de toonbank vliegt, lijkt er toch iets mis te zijn met de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus.

Op sociale media verschijnen foto’s van een gebogen iPhone 6 en iPhone 6 Plus. De smartphone buigt bijvoorbeeld in de achterzak van een strakke broek.

Broekzak

Enkele dagen na de presentatie van de nieuwe iPhone werden er al foto’s verspreid van het gebogen toestel. Een bezitter van de iPhone 6 Plus plaatste een foto van zijn telefoon op het forum MacRumors. De iPhone zou zijn gebogen nadat hij het toestel een dag in zijn broekzak had gedragen.

Inmiddels zijn er meer foto’s verschenen op Twitter en wordt gesproken over een heuse ‘bendgate’. Is het geen hoax? Op het YouTube-kanaal Unbox Therapy testte een Amerikaanse blogger of de iPhone 6 inderdaad buigt (zie video onderaan bericht).

Volgens The Wallstreet Journal wordt het probleem veroorzaakt door het geanodiseerde aluminium dat Apple heeft gebruikt voor de iPhone 6. Het is een zacht metaal dat eenvoudig te buigen is. Hetzelfde probleem kwam voor met de iPhone 5.

Apple heeft nog niet gereageerd op de berichten over gebogen iPhones. Op Twitter verschijnen al foto’s waarin het bedrijf op de hak wordt genomen.

Kosten

De iPhone 6 en de iPhone Plus zorgden in het eerste verkoopweekend voor een record. Vrijdag, zaterdag en zondag werden de smartphones ruim 10 miljoen keer verkocht. De iPhone 5S en 5C verkochten in hun eerste weekend 9 miljoen keer.

Apple maakt flinke winst op het toestel dat niet zo heel duur is om te maken. De iPhone 6 en iPhone 6 plus kosten respectievelijk 699 en 799 euro, maar de productiekosten liggen een stuk lager. Uit onderzoek van onderzoeksbureau IHS blijkt dat de productiekosten ongeveer 155 euro zijn voor de iPhone 6 en 168 euro voor de grotere iPhone 6 Plus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.