tech

Egyptische moslimleiders in de weer met dating-app Tinder

Door Tom Reijner - 03 september 2014

Dat ‘immorele’ gechat tussen mannen en vrouwen moet maar eens afgelopen zijn, vond de hoogste religieuze macht in Egypte. En dus kwam er een ‘fatwa’: flirten met vreemden via een app is niet meer toegestaan.

Dat meldt The Daily Beast woensdag.  ‘De ervaringen hebben geleerd dat dit soort zaken de deur openen voor het kwaad, voor Satan en frivoliteit. Bovendien veroorzaakt het corruptie en rebellie,’  geeft Dar Al Ifta, de hoogste islamitische autoriteit in Egypte, op als reden.

Onwaardig

Er mag alleen op deze manier worden gecommuniceerd (lees: flirten) als dat strikt noodzakelijk is. Helemaal uit den boze is het sturen van foto’s naar elkaar. Vrouwen die foto’s van zichzelf sturen naar vreemden gedragen zich niet waardig en moeten ogenblikkelijk worden gestopt, vinden de leiders. Die mannen zouden de beelden die zij ontvangen wel eens kunnen misbruiken.

In het verleden waren er meer van dit soort fatwa’s,  maar niet eerder gingen die zo ver. Of de Egyptenaren zich er ook echt aan gaan houden, is nog maar de vraag, In het land met ruim 80 miljoen zielen is minstens de helft onder de 25 jaar. 37 miljoen Egyptenaren maken gebruik van het internet.

Groen hartje

Velen van hen praten met elkaar via Facebook. Dan is de stap naar Tinder snel gemaakt, aangezien deze mobile app Facebook-profielen met elkaar matcht. Gebruikers van Tinder krijgen een serie foto’s te zien van andere gebruikers, al dan niet van het andere geslacht.

Vervolgens kunnen ze laten weten of ze de ander al dan niet knap vinden door op een groen hartje of een rood kruisje te klikken. Als gebruikers allebei bij elkaar op het hartje hebben gedrukt, kunnen ze chatten. De app is bezig aan een razendsnelle opmars: de teller staat wereldwijd al op 1 miljard matches.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.