tech

Gaat de Apple Watch ons leven echt makkelijker maken?

Door Servaas van der Laan - 09 september 2014

Apple-ceo Tim Cook presenteert vanavond in Californië, naast de iPhone 6, ook de langverwachte Apple Watch. Het slimme horloge moet het gebruikersgemak van de smartphone aanzienlijk gaan verbeteren.

In het geheimzinnige X Lab van de Amerikaanse internetgigant Google, waar wel meer wilde dromen worden nagejaagd, is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van een bril die een nieuwe dimensie moet geven aan het gebruik van de smartphone. Google Glass is met de nu al beschikbare smartwatches onderdeel van een nieuwe generatie wearables, draagbare technologie. Zoals handsfree bellen de mogelijkheden voor mobiele telefonie heeft vergroot, zo moeten de ‘slimme’ horloges en brillen het gebruikersgemak van de smartphone verbeteren.

Applicaties

Waarvoor Google Glass allemaal gebruikt kan worden, moet nog blijken. Dat hangt helemaal af van de apps die er speciaal voor worden gemaakt. Ontwikkelaars zijn er druk mee bezig. Zo kunnen ouders met een doof kind met de app SMARTSign gebarentaal leren. De applicatie geeft de hele dag door les in gebarentaal en biedt uitkomst wanneer een specifiek gebaar op dat moment nodig is. Vraag hardop naar het gebaar bij een bepaald woord, en de Glass geeft dat gebaar weer. De applicatie is al beschikbaar op alle toestellen met Android, het besturingssysteem waarmee Google werkt.

Ook in de medische wereld zijn de mogelijkheden divers. Een chirurg die een operatie uitvoert, kan artsen in opleiding via zijn Google Glass laten meekijken. Hij kan ook tijdens de operatie röntgenfoto’s of andere informatie over de patiënt tevoorschijn halen. En hij kan overleggen met specialisten elders in de wereld, zonder de operatie te moeten afbreken. Medisch personeel kan met de app MedRef for Glass patiënten herkennen. De app beschikt over gezichtsherkenningstechnologie waarmee de arts of een verpleger direct weet welke patiënt hij voor zich heeft. Google Glass scant het gezicht en vergelijkt de visuele eigenschappen met de fotodatabase van patiënten. Als hij die heeft geïdentificeerd, kunnen alle gegevens en aantekeningen over de patiënt worden getoond.

Privacy

Handig voor medisch personeel in grote ziekenhuizen dus, maar dit soort technieken kan ook buiten op straat worden gebruikt. Het werpt vragen op over schending van privacy – meteen ook het zwakke punt van de internetbril. Google houdt gezichtsherkenning vooralsnog tegen in Glass-apps, maar kan dit onmogelijk controleren. Alles is immers te hacken.

Met Google Glass komt de wereld van films als Minority Report of computergames als Watch Dogs, waarin een boze hacker alle informatie van mensen om hem heen kan downloaden, erg dichtbij. Niet voor niets ontving Googles CEO Larry Page al in 2013, ruim voor de lancering van de bril, een brief van de lidstaten van de Europese Unie waarin zij hun ernstige zorg uitspraken over mogelijke privacyschendingen door Google Glass.

Smartwatches

Die zorg is er veel minder voor de smartwatches die al geruime tijd op de markt zijn. De slimme horloges zijn een verlengstuk van de smartphone, die daardoor in de zak kan blijven. Het apparaat kan worden gebruikt als afstandsbediening voor bijvoorbeeld de muziekspeler of bij een powerpoint-presentatie. Tijdens vergaderingen kunnen e-mails, sms’jes en tweets worden afgehandeld zonder dat andere aanwezigen zich eraan storen. De smartwatch lijkt daarom een privacyvriendelijker wearable dan de Google Glass.

Maar ook in Samsungs horloge Galaxy Gear is spraakbesturing en een camera ingebouwd, waarmee het bedrijf een 007-horloge heeft gecreëerd dat stiekem foto’s kan maken. De verwachting is dat ook smartwatches als de Pebble, Sony Smartwatch en andere nieuwe horloges zulke ‘detectivefuncties’ krijgen. Ook worden steeds meer applicaties ontwikkeld die de mogelijkheden van de horloges nog verder zullen uitbreiden.

De iWatch moet zich vooral op gezondheid gaan richten. Het horloge houdt bijvoorbeeld tijdens het joggen de hartslag bij en heeft verschillende fitnessfuncties. Ook kan het ding contact leggen met verschillende apparaten en die ook deels besturen. De iWatch wordt vermoedelijk begin volgend jaar op de markt gebracht

Fabrikanten als Apple zetten flink in op de nieuwe generatie smartphoneverlengstukken en hopen dat een breed publiek de apparaten zal omarmen. Maar of dat gaat gebeuren, is vooral afhankelijk van de ontwikkeling van werkelijk nuttige apps.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.