tech

Gelekte naaktfoto’s: kijk uit met wat u bewaart op iCloud

Door Tom Reijner - 01 september 2014

Een hacker wist dit weekeinde door te dringen tot verschillende iCloud-profielen van Apple – een digitale, tijdelijke opslagplaats voor documenten. Hij stal naaktfoto’s- en video’s van beroemdheden en plaatste die op internet.

Bijvoorbeeld van actrice Jennifer Lawrence. De hacker bemachtigde haar naaktfoto’s en een seksvideo en plaatste die op het populaire, maar anonieme forum 4chan.

Pikante foto’s

Lawrence, bekend van haar rol in de fillm The Hunger Games, is woedend. Vanzelfsprekend: haar pikante foto’s en sekstape verschenen na publicatie ook op allerlei andere plekken op het internet, bijvoorbeeld op Twitter.

De actrice overweegt juridische stappen, meldt een woordvoerder aan Variety, een Amerikaans entertainmenttijdschrift. Ook foto’s van zangeres Ariana Grande, model Kate Upton verschenen op diverse sites. Er wordt gesproken over het grootste naaktfotoschandaal van de afgelopen decennia.

Apple heeft nog niet officieel gereageerd op de berichten over de gelekte naaktfoto’s. Het lek is intussen gedicht, schrijft de website Techzine. Het bedrijf zei eerder voorzorgsmaatregelen te hebben genomen om persoonlijke gegevens die op de iClouds-accounts worden bewaard, zo goed mogelijk te beschermen tegen kwaadwillenden.

Keerzijde

Met een iCloud-account kunnen gebruikers foto’s, instellingen, contacten en agenda’s synchroniseren tussen verschillende apparaten van Apple. Handig, altijd al uw gegevens bij de hand op de iPhone en iPad. Maar is dus ook een keerzijde: veel mensen gebruiken dezelfde wachtwoorden voor verschillende webdiensten.

Zo is het voor hackers eenvoudig om met een wachtwoord bij alle persoonlijke gegevens te komen. Bovendien zijn heel wat wachtwoorden niet moeilijk genoeg en daarom eenvoudig te kraken. Maar de beste waarborg tegen diefstal is nog altijd om op te passen met wat u op internet zet en wat u bewaart.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.