tech

Hoe fraudeurs uw pincode stelen met een iPhone-hoes

Door Floortje Gunst - 25 september 2014

Aan de hand van lichaamswarmte kunnen fraudeurs nu iemands pincode bemachtigen. Dankzij een slimme hoes voor de iPhone.

Wie met zijn pinpas afrekent in een winkel of restaurant laat ongemerkt zijn sporen na op het pinapparaat. De toetsen houden namelijk gedurende enkele minuten iemands lichaamswarmte vast.

De nieuwe iPhone-hoes Flir One kan die temperatuur in beeld brengen. De beschermhoes voor de iPhone 5 of 5S heeft een ingebouwde infraroodsensor. Die meet temperaturen tussen de 0 en 100 graden Celsius en brengt de warmtebeelden in kaart op het scherm van de iPhone.

Warmte

Fraudeurs die vlak nadat iemand heeft gepind een telefoon met zo’n hoes voor het pinapparaat houden, kunnen aan de temperatuur van de toetsen zien welke pincode er is ingetikt. De toets die iemand het eerst heeft aangeraakt, bevat de minste lichaamswarmte, de laatst ingetikte toets de meeste.

In circa 80 procent van de gevallen is zo de juiste pincode te achterhalen. Als de fraudeur er tenminste snel bij is. Hij moet vervolgens nog wel de pinpas ontfutselen, wil hij er met iemands geld vandoor gaan.

Truc

Er is een truc om te voorkomen dat fraudeurs er met de pincode vandoor gaan dankzij de beschermhoes van Flir. Door tijdens het pinnen hun vingers ook op andere toetsen te leggen, kunnen pinners de fraudeur in verwarring brengen. Op de telefoon verschijnen dan meerdere toetsen die zijn aangeraakt.

De infraroodcamera kan trouwens ook voor allerlei andere –onschuldiger – doeleinden worden gebruikt. Dierenliefhebbers kunnen met de Flir One ’s nachts herten of wilde zwijnen opsporen.

De lichaamswarmte van de dieren verraadt hun aanwezigheid. En wie bij de bakker staat, kan in een oogopslag op zijn smartphone zien welke broodjes net uit de oven komen; hoe warmer hoe verser.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.