tech

Deze spionagetruc van de FBI maakt Amerikaanse media furieus

Door Elif Isitman - 28 oktober 2014

De FBI heeft in 2007 een neppe webpagina van The Seattle Times gecreëerd om de identiteit van een aangever van bommeldingen te achterhalen. Amerikaanse media zijn woedend op de inlichtingendienst.

De neppe webpagina was onderdeel van een opsporingsmethode van de FBI. De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation, die zich bezighoudt met rechten op het internet, openbaarde documenten waardoor dit aan het licht kwam.

Spyware

De FBI maakte een valse webpagina van The Seattle Times met een spionageprogramma erin. Wanneer dat programma zich in een computer nestelt, kan de FBI onder meer iemands IP-adres aan een naam koppelen. Het programma wordt geactiveerd wanneer er op een link op de neppe webpagina wordt geklikt.

De FBI wilde met de opsporingstechniek achterhalen wie er via het sociale netwerk MySpace bommeldingen deed bij een middelbare school in Washington.

Op de webpagina was een artikel van Associated Press te zien over bomdreigingen met een link in de stijl van The Seattle Times.

Het artikel werd naar de verdachte gestuurd en toen hij op de link klikte, nestelde het spywareprogramma van de FBI zich in zijn computer. De overigens minderjarige verdachte werd kort daarna geïdentificeerd en opgepakt.

The Seattle Times was niet op de hoogte van het bestaan van de valse pagina. De krant hoorde het maandag voor het eerst toen een technoloog van de Amerikaanse Civil Liberties Union (ACLU), een organisatie die opkomt voor de rechten en vrijheden van Amerikaanse burgers, erover tweette.

Geloofwaardigheid

The Seattle Times is woedend. Volgens de krant heeft de FBI ‘de grens niet alleen overschreden, maar compleet weggevaagd’.

Een woordvoerder van de krant wijst op de waakhondfunctie van de media: ‘Deze rol is gebaseerd op vertrouwen en niets is essentiëler voor dat vertrouwen dan onze onafhankelijkheid (…) de actie van de FBI heeft onze onafhankelijke reputatie op het spel gezet.’

Ook The Associated Press (AP), het grootste persbureau van Amerika, is kwaad. De persdienst wordt in het nepartikel genoemd als bron. ‘Deze truc heeft de naam en reputatie van AP beschadigd en ondermijnd,’ laat het bedrijf weten.

De FBI verdedigt zijn aanpak door te wijzen op de 15-jarige scholier die dankzij deze techniek werd veroordeeld als verantwoordelijke voor de bommeldingen.

Volgens de inlichtingendienst worden dergelijke technieken alleen in ‘uitzonderlijke situaties’ gebruikt. ‘Met deze methode is mogelijk een gewelddadig incident op een school voorkomen,’ zegt een woordvoerder van de FBI.

Media en burgerrechtenorganisaties hebben geschokt gereageerd op de openbaring. Media zijn bang dat hun geloofwaardigheid hiermee in het geding komt. De ACLU noemt het incident ‘schandalig’. Dit soort incidenten kunnen namelijk grote schade toebrengen aan het vertrouwen van burgers in de media.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.