tech

Hoe u uw doel kunt bereiken met behulp van elektrische schokken

Door Michiel Dijkstra - 27 oktober 2014

Er zijn verschillende apps ontwikkeld die u helpen bij het behalen van doelen. Nieuw uit Silicon Valley: een polsband die een elektrische schok afgeeft als de drager niet naar de sportschool gaat of zich verslaapt.

Zou u minder snel een bezoek aan de sportschool overslaan als u voor elke keer dat u verzuimt geld moet betalen? Of als u dan een pijnlijke elektrische schok krijgt?

Een groeiend aantal bedrijven stort zich op de ontwikkeling van apps en apparaten om mensen te motiveren hun doelen te halen. Pavlok, een polsband die een elektrische schok afgeeft als doelen niet worden gehaald, is het recentste voorbeeld.

Polsband

Bedenker Maneesh Sethi kwam op het idee toen hij eens als experiment een vrouw betaalde om hem in het gezicht te slaan telkens wanneer hij Facebook bezocht. Hij kreeg viermaal zoveel werk gedaan als voorheen.

Zijn polsband Pavlok is voorzien van een gps-chip, die aangeeft of de gebruiker op de sportschool is of een McDonald’s binnenstapt. Pavlok kan ook via bluetooth communiceren met smartphones en laptops, zodat hij weet of de gebruiker bepaalde websites bezoekt.

Als de drager een – door hemzelf opgelegde – regel overtreedt, geeft Pavlok een schok af: Sethi mikt op een ‘onprettige sensatie’, geen pijn.

Doel

Voor wie de elektrische polsband te schokkend vindt, zijn er vriendelijkere alternatieven die volgens hetzelfde principe werken. Zo is er de site stickk.com, waarop gebruikers een doel bepalen en een geldbedrag vaststellen dat ze op het spel zetten. Daarna wijzen ze een onafhankelijke ‘scheidsrechter’ aan, bijvoorbeeld een vriend, die bepaalt of ze hun doel hebben gehaald.

Is dat niet het geval, dan maakt StickK het geldbedrag over naar een goed doel. De website suggereert een goed doel aan te wijzen dat je haat. Slim.

Nog slimmer werkt de app Pact, die geld overmaakt van gebruikers die het door hun gestelde doel – gezond eten, naar de sportschool gaan – niet halen naar medestanders die dit doel wél haalden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.