tech

In een rampgebied? Met deze Facebook-app stelt u familie gerust

Door Tom Reijner - 16 oktober 2014

Met Safety Check weten familie, vrienden en kennissen of zij zich geen zorgen hoeven te maken. Maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan de nieuwe Facebook-app.

Bij een grote ramp als een tsunami, zoals die in Zuidoost-Azië in 2004, of een verwoestende aardbeving weten familieleden, vrienden en kennissen vaak niet hoe het met hun dierbaren gaat.

Facebook wil daar nu verandering in brengen en lanceert een app, die gebruikers van het sociale netwerk vraagt of ze niet in gevaar verkeren.

Thuisfront

De nieuwe functie, Safety Check, houdt bij welke rampen er wereldwijd plaatshebben. Gebruikers die in de rampgebieden wonen of er bijvoorbeeld op vakantie zijn, krijgen een melding met de vraag of ze in orde zijn.

Het thuisfront krijgt het antwoord op deze vraag te zien, waardoor ze zich geen zorgen meer hoeven te maken. Ook is er de mogelijkheid om vrienden die ook in het gebied zijn, aan te vinken als ‘veilig’.

Aardbeving

Facebook heeft de app gelanceerd naar aanleiding van de zeebeving en daaropvolgende tsunami in Japan in maart 2011.

‘In tijden van crisis gebruiken mensen Facebook om te kijken hoe het gaat met hun dierbaren. Het zijn deze momenten waarop communicatie essentieel is voor zowel de mensen in de getroffen gebieden als de vrienden en familieleden die zitten te wachten op nieuws,’ meldt het sociale netwerk.

Ondergelopen huizen

Er zijn wel kanttekeningen te plaatsen bij de app. Wanneer er volgens Facebook precies sprake is van een ramp, is niet helemaal duidelijk. Geldt een (kleine) aardbeving in Groningen ook als een ramp? Of ondergelopen huizen langs de Maas?

En dan is er nog het probleem van mobiele (internet)netwerken, die tijdens en na een catastrofe vaak uitvallen – om nog maar te zwijgen van rampen in afgelegen gebieden, waar een mobiel netwerk sowieso al niet vanzelfsprekend is.

Ook is onduidelijk hoe Facebook een ramp precies waarneemt. Een manier zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld veel personen uit een regio opeens over een aardbeving praten.

In elk geval zal de app ook in Nederland en België werken, zegt Facebook tegen weblog iCulture. De functie wordt op korte termijn beschikbaar voor de iPhone- en Android-app en op de site van het vriendennetwerk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.