tech

Hoe u straks uw boodschappen afrekent met een smartphone

Door Paul Casamento - 07 november 2014

Apple is een bank geworden: met de nieuwste iPhone kunnen mensen betalingen doen. En ook de Rabobank werkt aan een app die hetzelfde kan.

Hebben we over een paar jaar geen pinpas meer nodig? Het zou zo maar hard kunnen gaan sinds Apple eind oktober betaaldienst Apple Pay in de Verenigde Staten introduceerde. Op de nieuwe iPhone 6 zit een zogeheten Near Field Communication- of NFC-chip, die ook bijvoorbeeld in de ov-chipkaart zit.

Vinger

Door de telefoon dicht bij de betaalautomaat te houden, communiceert de NFC-chip in de telefoon met die in de automaat en heeft de transactie plaats. Ter controle moet de gebruiker zijn vinger op de Apple-knop houden: de vingerafdruk vervangt de pincode.

In de Verenigde Staten is Apple Pay al te gebruiken bij zaken als McDonald’s en Subway. Banken betalen Apple een percentage van elke transactie als vergoeding.

Bankpas

Wanneer en of Apple Pay naar Europa komt, blijft in nevelen gehuld. Het bedrijf doet er, zoals wel vaker, geen uitlatingen over. Dat de nieuwe betalingsmethode van Apple de Atlantische oversteek gaat maken, ligt wel in de lijn der verwachtingen. Veel van de ketens die meedoen, hebben immers ook vestigingen in Europa.

Intussen zitten Nederlandse bedrijven niet stil. Rabobank lanceert binnenkort de Rabo Wallet-app. Deze app zou de hele portemonnee moeten vervangen: niet alleen de bankpas, maar ook allerlei klantenkaarten worden hierin geïntegreerd. Net als Apple Pay werkt Rabo Walletmet de NFC-chip in de telefoon.

Chip

Niet alle telefoons hebben al zo’n chip. Wel zijn nieuwe bankpassen steeds vaker voorzien van een NFC-chip – onder meer die van ING en ABN AMRO – zodat contactloos betalen ook gewoon met een ouderwetse bankpas kan.

Bij transacties onder de 25 euro hoeft geen pincode te worden ingevoerd. Overschrijdt een reeks contactloze aankopen de 50 euro, dan moet de pincode worden ingevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.