tech

Handig, die mobiele opladers, maar hoe is de kwaliteit?

06 december 2014

De nuttige mobiele oplader bestaat al langer, maar wordt nu door steeds meer bedrijven ontdekt als leuke hippe relatiegadget. Maar hoe zit het met de kwaliteit?

Gespot als relatiegeschenk: een mobiele telefoonoplader, met daarop uiteraard prominent het logo van het bedrijf dat deze gadget weggeeft.

Muismat

Jarenlang waren het de muismat en de usb-stick die bij bedrijven populair waren als ‘tech’- weggevertjes. Maar erg verrassend was zo’n cadeautje na verloop van tijd niet meer.

Bovendien gebruikt bijna niemand nog een muismat en de usb-stick heeft ook zijn nut verloren nu documenten op telefoon en tablet altijd toegankelijk zijn.

Lege telefoom

Nou ja, altijd… Dan moet die telefoon natuurlijk niet leeg zijn. Daarom is de mobiele oplader zo handig. Die bestaat al langer, maar wordt nu door steeds meer bedrijven ontdekt als leuke hippe relatiegadget.

Smartphones moeten vaak aan de lader. Wie zijn telefoon ’s avonds vergeet op te laden, heeft in de loop van de volgende dag waarschijnlijk een lege telefoon. De oplader van de mobiele telefoon wordt maar al te vaak thuis vergeten, en bovendien is er niet altijd een stopcontact in de buurt.

De mobiele oplader, ook wel power bankgenoemd, kan een mobiele telefoon (of tablet) opladen zonder stopcontact. Hij bevat, net als mobiele telefoons een lithium-ion batterij.

Kwaliteit

Maar hoe zit het met de kwaliteit? Het vermogen (weergegeven in milliampères, mAh) verschilt. Hoe groter het vermogen, hoe vaker de power bankde telefoon kan opladen. Daarna moet hij zelf worden opgeladen, in het stopcontact of via de computer.

De goedkopere variant – minder dan 10 euro – die vaak als relatiegeschenk wordt gebruikt, heeft meestal een batterij van 1.800 of 2.200 mAh. Genoeg om een telefoon één tot anderhalf keer op te laden.

Smartphones hebben namelijk meestal een batterij met een vermogen van 1.400-2.500 mAh. Wie zijn tablet volledig wil opladen, heeft een power bank nodig met een vermogen van rond de 10.000 mAh, maar kan zijn iPad of Galaxy Tab met een mobiele lader toch enkele uren vooruithelpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.