tech

Nieuw USB-tijdperk aanstaande dankzij Double Speed USB 3.0

Door Matthijs van den Broek - 07 januari 2013

Met Double Speed USB 3.0 zal er een nieuwe snelheidsstandaard worden neergezet. De industrie heeft hier reeds afspraken over gemaakt.

De USB 3.0 Promoter Group kondigt maandag op de CES-beurs in Las Vegas het begin aan van een nieuw USB-tijdperk. De snelheid van USB 3.0 zal verdubbelen van 5 gigabits per seconde naar 10Gbps.

De nieuwe standaard moet medio 2013 volledig klaar staan, waarna de computerindustrie eind 2014 zal starten met de uitrol van het zogenoemde Double Speed USB 3.0. Pas in 2015 zal de nieuwe standaard volledig zijn doorgedrongen, verwachten ze bij de USB 3.0 Promoter Group.

Breder publiek

‘Deze verandering zal het einde betekenen van snelheidsproblemen die momenteel bestaan met externe SSD-schijven,’ zo schrijft website CNet.com. ‘Het biedt mogelijkheden om snel extra monitors aan te sluiten en zal de snellere Thunderbolt-interface naar een breder publiek brengen.

Thunderbolt heeft de USB 3.0 Double Speed-snelheid van 10Gbps al te pakken. Het is voor Apple echter een stuk eenvoudiger om (samen met Intel) voor zijn systemen een nieuwe USB-standaard neer te zetten, aangezien men geen overleg hoeft te plegen met alle andere fabrikanten. De adoptie van nieuwe standaarden gaat bij Windows-fabrikanten dan ook een stuk langzamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.