tech

Samsung boekt recordwinst dankzij Galaxy

Door Shari Deira - 08 januari 2013

Elektronicafabrikant Samsung heeft het afgelopen kwartaal een recordwinst geboekt dankzij de sterke verkopen van de Galaxy smartphones. Samsung boekte een winst van zo’n 6,3 miljard euro, bijna 90 procent meer dan een jaar eerder.

De winst van de Zuid-Koreaanse fabrikant steeg met 18 procent tot 56 biljoen won (40 miljard euro).

Concurrenten

Vooral de grote vraag naar de Galaxy Note en Galaxy S-telefoons stuwden de opbrengsten. Samsung verkocht vorig kwartaal ongeveer 62 miljoen smartphones, 10 procent meer dan een jaar eerder en ongeveer 17 miljoen meer dan Apple.

De elektronicafabrikant streefde onlangs Nokia voorbij als grootste verkoper van mobiele telefoons. Sinds eind 2011 stijgen de winsten van Samsung, terwijl Nokia en andere concurrenten als BlackBerry-fabrikant RIM en HTC juist kampen met winstdalingen.

Analisten verwachten dat Samsung ook het komende jaar de boventoon zal voeren op de smartphonemarkt, die dit jaar waarschijnlijk minder groeit dan vorig jaar. Verwacht wordt dat Samsung in het voorjaar komt met de nieuwe Galaxy S IV.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.