tech

‘Tablets oorzaak van structurele verandering pc-markt’

Door Matthijs van den Broek - 14 januari 2013

In het vierde kwartaal van 2012 is de wereldwijde verkoop van pc’s gedaald tot 90,3 miljoen. Dat maakte marktonderzoeker Gartner maandag bekend.

Volgens Gartner is er sprake van een structurele omslag op de computermarkt door de stijgende populariteit van tablets.

Kannibaliseren

‘Tablets hebben de markt drastisch veranderd, niet zozeer door de pc-verkopen te kannibaliseren, maar door computergebruikers eerder tot de aanschaf van een tablet te verleiden dan ze aan te zetten tot een vervangingsaankoop voor hun oude computer’, vertelt hoofdanalist MikakoKitagawa van Gartner.

‘Ooit voorzagen we dat consumenten een pc en een tablet naast elkaar zouden gebruiken’, gaat Kitagawa verder. ‘Nu gaan we er van uit dat pc’s worden opgebruikt, waarna er een tablet voor in de plaats komt.’

Marktaandeel

Hewlett-Packard was, net als in het vierde kwartaal van 2011, de populairste computerfabrikant met een marktaandeel van 16,2 procent. Het bedrijf verkocht ruim 14,6 miljoen pc’s.

Lenovo was tweede met een marktaandeel van 15,5 procent en de verkoop van bijna 14 miljoen computers. Dell zag zijn marktaandeel dalen van 12,2 naar 10,2 procent, maar wist de derde plek te behouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.