tech

Europol-baas waarschuwt voor risico’s van de cloud

Door Wouter van Noort - 27 februari 2013

Directeur Troels Oerting van het European Cybercrime Centre van politie-organisatie Europol ziet gevaar in de snelle ontwikkeling van cloud computing. ‘Als ik Coca Cola was, zou ik mijn recept niet opslaan in de cloud,’ zegt hij deze week in Elsevier.

‘Cloud-aanbieders hebben doorgaans de veiligheid goed op orde, maar er zijn potentiëel grote risico’s verbonden aan het extern opslaan van gegegevens. We zien vooral Oost-Europese en Aziatische misdaadorganisaties die het hebben gemunt op bedrijfsgegevens en bijvoorbeeld wachtwoorden.’

Ook Afrika is in opkomst als bron van hackers volgens Oerting. ‘En het zou zelfs kunnen dat sommige overheden zich er schuldig aan maken.’

Patriot Act

De grootste cloud-leveranciers zijn Amerikaans, zoals Google, Amazon en Microsoft. Ook daar waarschuwt Oerting voor: ‘Het is verstandiger om voor gevoelige gegevens een aanbieder uit de Europese Unie te nemen.’ Hij wijst onder meer op de mogelijkheid dat de Amerikaanse overheid toegang krijgt tot opgeslagen gegevens via de Patriot Act.

De term cloud heeft betrekking op de ontwikkeling dat steeds meer bedrijven informatie opslaan op servers van externe leveranciers. De hoeveelheid informatie in de cloud neemt de laatste jaren sterk toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.