tech

Internetcriminelen hacken privé-gegevens Michelle Obama

Door Claartje Vogel - 12 maart 2013

Onbekende criminelen hebben persoonlijke gegevens van de Amerikaanse presidentsvrouw Michelle Obama gehackt en op internet geplaatst. Ook celebrities, ministers en FBI-agenten zijn slachtoffer geworden van de digitale inbraak.

Dat meldt entertainmentwebsite TMZ. De gegevens van de gedupeerden staan op een website met een internetdomein dat wijst naar de Sovjet Unie (.su).

De site is verbonden aan een Twitter-account dat berichten in het Russisch verzendt. Het vermoeden bestaat daarom dat het om Russische criminelen gaat.

‘Doxxing’

De politie in Los Angeles (LAPD) laat in een verklaring weten dat het gaat om ‘doxxing’. Doxxing is het verzamelen van persoonlijke gegevens op internet. Op basis van openbare informatie kunnen hackers andere gegevens opvragen, zoals adressen en telefoonnummers.

Het verschilt per beroemdheid hoeveel informatie online staat. Zo zijn van Michelle Obama en Hillary Clinton wel burgerserivcenummers, maar geen bankgegevens bekend.

Onderzoek

Woordvoerders van de gedupeerden willen niet bevestigen of de informatie authentiek is. De Britse tabloid The Daily Mail meldt dat de burgerservicenummers en adressen van onder anderen rapper Jay-Z en filmster Mel Gibson overeenkomen met gegevens uit publieke databases. De LAPD, FBI en creditcardmaatschappij TransUnion onderzoeken de zaak.

Het lijkt alsof de website nog steeds geüpdate wordt met nieuwe informatie: sinds vanochtend zijn ondermeer Sarah Palin en Hulk Hogan toegevoegd.

De privé-gegevens zijn overigens niet erg onthullend. Jay-Z en Hillary Clinton zijn een aantal keer verhuisd, agent Eric Holder van de FBI betaalt netjes de rekeningen van zijn auto en Paris Hilton’s creditcard risklevel is ‘very low’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.