tech

Opvolger Windows 8 vroegtijdig uitgelekt

Door Elmar Rekers - 25 maart 2013

Onder codenaam Windows Blue is Microsoft al enige tijd bezig met de opvolger van Windows 8. Afgelopen weekend lekte via een Poolse website een testversie van Blue uit, waardoor veel details van het nieuwe besturingssysteem bekend zijn geworden.

Microsoft lijkt met Windows Blue enkele functies van Windows Phone naar desktops en tablets te gaan brengen. Zo zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om de ‘tegels’ op het startscherm kleiner te maken dan in Windows 8 en zal de kleur ervan aan te passen zijn.

Meerdere apps

In Blue is ook de optie gebouwd om meerdere Metro-apps naast elkaar te laten draaien, waardoor multitasken makkelijker moet worden. Maximaal vier apps kunnen naast elkaar geopend worden. Zo blijkt althans uit de testversie van Windows Blue (versienummer 9364) die afgelopen weekend online verscheen via WinForum.eu. Aan het instellingenmenu zijn tevens meerdere opties toegevoegd om de software te personaliseren.

In Windows 8 is veel software nog in de traditionele vorm aanwezig, maar Microsoft lijkt aan Blue meer zogenoemde Metro-apps toe te willen voegen. Aan de desktopmodus lijkt Microsoft weinig te hebben gesleuteld. Dat het in Blue mogelijk zal zijn om rechtstreeks naar de desktop op te starten, iets waar veel Windows 8-gebruikers om vragen, is onwaarschijnlijk.

Internet Explorer 11

Blue zal ook de introductie betekenen van Internet Explorer 11 en clouddienstSkyDrive zal diep geïntegreerd zijn in deze Windows-versie. Voor Windows-gebruikers met een touchscreen zijn enkele nieuwe swipe-bewegingen toegevoegd. Door van onder naar boven te vegen roept de gebruiker bijvoorbeeld een overzicht van alle geïnstalleerde apps op.

Voor tabletgebruikers zal de opvolger van Windows 8 ook wat verbeteringen met zich meebrengen. Zo is het toetsenbord uitgebreid met een aparte rij cijfertoetsen, en zijn er in de desktop-omgeving meerdere touch-gestuurde acties uit te voeren. Ook hier kan men bijvoorbeeld omhoog swipen, waardoor een overzicht met snelkoppelingen en instellingen zichtbaar wordt.

Windows Phone

Windows Blue is de opvolger van Windows 8 en zal naast desktops en tablets ook het nieuwe OS worden voor Windows Phones.

Microsoft geeft met Blue het startsein voor een nieuwe werkwijze voor het uitbrengen van nieuwe Windows-versies, waarbij jaarlijks een grote update zal worden uitgerold. Hiermee treedt de Windows-maker in de voetsporen van concurrent Apple.

Naar verwachting zal Windows Blue in de zomer beschikbaar komen, waarbij het OS als update over Windows 8 geïnstalleerd kan worden. Het lijkt er op dat het besturingssysteem naar alle huidige smartphones met Windows Phone 8 zal komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.